Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:34'te güncellendi)

Lawrence Summers'ın Fed Başkanlığı için adaylıktan çekilmesi ve ABD ile Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili planda anlaşma sağlaması sonrasında ABD hisseleri ve Hazine tahvilleri yükselirken, dolar geriledi.

Boeing Co., Stern Agee'nin şirketin fiyat hedefini artırması ile yüzde 3.8 prim yaparak sanayi hisselerindeki artışı hızlandırdı. Lennar Corp. ve D.R.Horton Inc., emlak hisselerindeki yükselişle en az yüzde 4.9 sıçradılar. Bristol-Myers Squibb Co., JPMprgan Chase & Co. tarafından yatırımcılara hisselerinin alınması tavsiyesi yapılmasıyla yüzde 3.8 değer kazandı.  Packaging Corp. of America, Boise Inc.'i 1.27 milyar dolar karşılığında satın alacağını onaylamasıyla yüzde 6.5 tırmandı. Apple Inc. ise yeni iPhone modellerini geçen hafta tanıtmasının ardından başladığı kayıp sürecine devam ederek yüzde 2.2 değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek New York saati ile 13:37'de 1,701.15 puana geldi. Dow Jones endeksi ise 141.65 puan, yani yüzde 0.9 artışla 15,517.71 puanda. 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizleri üç baz puanlık düşüşle yüzde 2.86'ya geriledi. ABD doları ise G-10 para birimlerinin tamamı karşısında zayıfladı. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamayla aynı çizgide seyretti.  

Summers yarın başlayacak olan iki günlük Fed toplantısı öncesinde başkan adaylığından çekilirken, kendisinin parasal genişleme olarak bilinen tahvil alım programını azaltmaya başlayacağı tahminleri yapılıyordu. Bloomberg Küresel Anketi'ne göre Summers'ın, en büyük rakibi olan Janet Yellen'a göre daha fazla sıkılaştırma uygulayacağı düşünülüyordu.

B&T Wealth Management yöneticilerinden Walter Hellwig, "Yatırımcılar QE'nin en büyük aday olan Yellen yönetiminde çok da agresif bir geri çekilme yaşamayabileceğini düşünüyor. QE hâlâ yatırımcılar için oldukça önemli bir faktör ve bu durumun hisse ve tahvil piyasalarındaki etkisini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

58 yaşındaki Summers, Obama'nın Fed'in bir sonraki başkanlığı için işaret ettiği 3 adaydan biriydi. 67 yaşında olan ve şu anda Fed Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Yellen ve eski başkan yardımcılarından 70 yaşındaki Donald Kohn da Obama'nın listesindeki diğer isimler.

(21:34'te güncellendi)