Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası yetkilileri bu hafta önümüzdeki 2-3 yıl boyunca bankanın başında kimin olacağını bilmeden, o dönemde uygulanacak politikalarına karar vermek için bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Lawrence Summers'ın ABD Başkanı Barack Obama'nın Fed başkan adayları listesinden adını çektiği haberi, tam rekor düzeydeki genişleme önlemlerini azaltmayı düşündüğü esnada merkez bankasının politika mesajını zayıflatıyor.

Politika yapıcılar 17-18 Eylül'de ekonominin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmaya yetecek oranda güçlü olup olmadığına karar verecek. Fed yetkilileri bu kararlarını alırken, aynı zamanda yatırımcıları işsizlik düşürülünceye kadar ve fiyatlar kontrol altında olduğu müddetçe faizleri düşük tutabileceklerine ikna etmek için ileriye dönük rehberlik uygulayacak.

Bernanke'nin halefinin kim olacağı konusundaki kararsızlık sürecine ilişkin en büyük sorununun, bunun Fed'in para politikasını uygulaması üzerindeki etkileri olduğunu belirten Jefferies LLC'nin baş finansal ekonomisti Ward McCarthy, "Piyasa doğru bir şekilde ileriye dönük rehberliği sorguluyor ve bu da para politikasının etkisini azaltıyor" dedi.

Fed yetkililerinin bu haftaki toplantıda bu ve önümüzdeki yıla ait büyüme tahminlerini indirmesi bekleniyor. Tahvil faizlerinin artarak, büyümeyi tehdit etmesini önlemek için yetkililerin gösterge faizi düşük kalmayı sürdüreceğini vurgulamaları gerekecek.