Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Çin'de doğrudan yabancı yatırımların tahminlerin altında kalması ve hissedarların Lloyds Banking Group Plc ve Continental AG'de hisse satışlarının etkisi ile son beş yılın zirvesinden düştü. ABD Hazine tahvil faizleri, Fed toplantısı öncesi yükselirken, petrol emtiadaki düşüşe öncülük etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 düşerek New York saati ile 07:10'da 382.6 puana indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 gerilerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 ile son iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri yükselişini beşinci güne taşıdı ve yaklaşık bir yılın en uzun rallisini yaptı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, Brent petrolünün yüzde 0.4 düşüşle varil başına 108.58 dolara gerilemesi ile birlikte yüzde 0.2 düştü.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilmesi ve nihai hedef olarak Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan indirilmesini hedefleyen BM karar tasarısı çağrısında bulunan Fransız ve İngiliz üst düzey diplomatlara katıldı. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün sürecek olan toplantısına bugün başlıyor. Bu toplantıda, Fed politika yapıcılarının aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını 75 milyar dolara indirmesi bekleniyor. Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan tüketici fiyatları enflasyonunun yıllık bazda artış göstermesi bekleniyor.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Suriye'nin durumu gevşek fiyatlara katkıda bulunuyor," dedi ve "Şimdilerde piyasada bir ikilem olduğu açık: ABD'nin savaş tehdidi ve askeri harekat potansiyelinin azalması" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de doğrudan yabancı yatırım geçen ay yüzde 0.6 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin emdyanına göre, bu verinin yüzde 12.5 artış göstermesi bekleniyordu. İngiltere hükümeti Lloyds'daki payını 3.2 milyar sterline (5.1 milyar dolar) satarken, Schaeffler AG ve ait olduğu holding Continental'deki yüzde 4'lük pay satışından 950 milyon euro (1.3 milyar dolar) elde etti. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün sürecek politika toplantısına bugün başlıyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed'in bu toplantıda varlık alım programını aylık 10 milyar dolar düşürerek 75 milyar dolara çekmesi bekleniyor.

Brüksel'de KBC Asset Management NV yatırım yönetimi müdürü Dirk Thiels, "Dün gördüğümüz büyük çaplı hareketin ardından, bu hareket, yalnızca, bugün bir geri çekilme görürsek ve yatırımcılar bunu iyi bir satış fırsatı olarak görürse anlam ifade edecek" dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düştü ve beş yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşedi. LLoyds yüzde 2.2 değer kaybetti ve Avrupa'nın ikinci en büyük otomobil parçası üreticisi Continental yüzde 3.6 kaybetti.

(15:00'te güncellendi)