Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın Londra'da, zayıf doların altına yönelik alternatif yatırım talebini artırması sonucu, Fed'in bugün başlayacak olan iki günlük politika toplantısı öncesi, son beş haftanın en düşük seviyesinden toparlandı.

Altın dün ons başına 1,302.70 dolar ile 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar euro karşısında, Lawrance Summers'ın Fed başkanlığı için yarıştan çekilmesinin, Fed'in varlık alımlarını azaltmada yavaş davranacağı beklentilerini güçlendirmesinin ardından, yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesi yakınlarındaydı. Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, süreç konusunda bilgi sahibi bir kaynağa göre, şimdi Fed başkanlığı için önde olan aday durumuna geçti.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 21 düştü. Bloomberg'in 6 Eylül'de düzenlediği ankete göre, Fed politika yapıcılarının bu toplantıda aylık varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara düşürmesi bekleniyor. Altın fiyatları konusunda yıl sonuna kadar nötr kalmaya devam eden Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, Fed toplantısı nedeniyle altında fiyat volatilitesinin devam edebileceğini kaydeti.

Hainburg, Almanya'dan Quantitative Commodity Research Ltd.'nin sahibi Peter Fertig, "Dolar karşısında güçlü bir euro var," dedi ve "Piyasada Summers'ın şahin konumunda olacağı algılaması vardı. Bu durum yellen'in şansını artırıyor ve buna bağlı olarak parasal gevşemenin devam edeceği beklentisi güçleniyor. Bu elbette altın için iyi" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 07:39'da ons başına 1,321.20 dolara geldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 18 altındaydı. Spot altın yüzde 0.7 yükselerek, ons başına 1,321.86 dolara çıktı.

Fiyat Görünümü

Goldman analistleri Damien Courvalin ve Jeffrey Currie, dünkü raporlarında, "ABD ekonomistlerimizin Fed'in varlık alımlarını azaltmasına ilişkin 'güvercin' beklentileri ve fiyatlardaki son düşüşler, Eylül Fed toplantısına doğru altın fiyatlarındaki aşağı hareketi muhtemelen sınırlayacak," dedi ve "Mevcut beklenenden daha 'şahin' bir varlık alım azaltımı altın fiyatlarındaki düşüşü muhtemelen hızlandıracak" değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarının gelecek yılın sonunda 1,050 dolara ulaşacağı tahminini sürdüren Goldman'a göre, altın, ekonomik verilerin ABD büyümesindeki hızlanmayı teyit edeceği ve daha az genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyulacağı beklentilerine bağlı olarak, 2014 yılına girerken düşüşünü yeniden başlatacak.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 1.1 ton düşerek 1,939.2 tona geriledi ve Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 22.02 dolardan işlem gördü. Ekim vadeli platin yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,440.70 dolara geriledi. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.4 yükselişle ons başına 708.60 dolara ulaştı.

(16:55'te güncellendi)