Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(15:34'te güncellendi)

Batı Teksak türü ham petrol (WTI) fiyatları, ABD'nin Rusya ile Suriye'yenin kimyasal silahlarını yok etmesine yönelik anlaşmaya ulaşmasıyla bir askeri müdahalenin yakın zamanda gerçekleşmeyecek olmasının Orta Doğu petrol sevkiyatının olumsuz etkilenmesi riskini düşürmesi ile düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Petrol vadelileri bugün yüzde 0.9'a varan düşüşler yaşayarak iki haftanın en düşük gün içi seviyesine geriledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransız ve İngiliz yetkililer ile görüşerek Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilmesi ve Beşar Esad'ın görevinden ayrılması için bir Birleşmiş Milletler (BM) kararı olması gerektiği çağırıs yaptı. Libya'da hükümetle grevdeki işçiler arasındaki görüşmeler sonrasında ham petrol üretiminin yüzde 25'i yeniden sağlanırken, Meksika'da Ingrid fırtınasının ardından petrol ihracat istasyonları yeniden açıldı.

Londra'da bulunan Sucden Financial Ltd. kıdemli brokerlarından Robert Montefusco, "Suriye durumu ABD'nin BM ile ortak bir çözüm aramasıyla artık askeri bir müdahale ihtimalinden çok diplomatik bir şekil almış durumda. Aşağı yönlü gidilebilecek bir pay hâlâ var, fakat fiyatlar daha fazla sert düşüşler yaşamayacaktır" yorumunu yaptı.

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı 1 dolara varan düşüşlerle 105.59 dolar seviyesini görürken, Londra saatiyle 12:49'da 106.25 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 üzerinde gerçekleşti.

Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 65 sente varan düşüşle ICE Futures Europe Borsasında 109.42 dolar oldu. Brent petrol ile WTI petrol arasındaki fiyat farkı 3.69 dolar oldu. Fark dün 3.88 dolar seviyesindeydi.

(15:34'te güncellendi)