Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doğrudan yabancı yatırımların beklentinin çok altında kalması ve bu haftaki tatillerin öncesinde para piyasası oranlarının tırmanmasıyla Çin Borsası 7 haftanın en büyük düşüşüne işaret etti.

Shanghai International Port Co., UBS AG'nin hisse için satış tavsiyesinde bulunması üzerine 4 yılın en sert düşüşünü kaydetti. China Eastern Airlines Corp. 1 haftanın en düşüğüne geriledi. Shanghai Pudong Development Bank Co. yüzde 3.2 kayıpla bankalar arasındaki düşüşe öncülük etti. Bu hisseler 22 Ağustos'tan bu yana Şanghay'da serbest ticaret bölgesi açılmasının kazançları destekleyeceği spekülasyonu üzerine en azından yüzde 32 yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 2,206.97 puana gerileyerek 3. gününde de düştü. Ülkede bugün açıklanan doğrudan yabancı yatırımlar Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 0.6 yükseldi ve beklenti yüzde 12.5 artış yönündeydi. Tatillerin öncesinde nakit talebinin artmasuyla bankacılık sistemindeki kullanıma hazır fonlama endeksi tırmandı.

Yatırımcıların son ralliyi sindirdiğini ve tatillerin öncesinde beklemede kaldığını belirten Everbright Securities Co.'nun analistlerinden Zeng Xianzhao, "Ancak tatillerden sonra hızın devam edeceğini öngördü.

Çin piyasaları 19 ve 20 Eylül'de Sonbahar ortası festivali ve 1-7 Ekim arasında da Ulusal Gün tatillerinden ötürü kapalı olacak. CSI 300 Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 2,452.34 puana inerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.5 düşyü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg Çin-ABD  Endeksi dün yüzde 0.4 yukarıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi 27 Haziran'da kaydettiği bu yılın en düşüğündeni ihracatttan sanayi üretimine, büyümenin hızlandığı sinyalini veren verilerin desteğiyle yüzde 13 yükseldi.