Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, Fed'in, varlık alım programının daraltılma kararının alınması beklenen Fed politika toplantısı öncesi, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor. Nikel, stokların artması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), ton başına 7,039.50 dolar ile 7,106 dolar arasında dalgalandıktan sonra, yüzde 0.3 yükselişle, Tokyo saati ile 16:01'de, ton başına 7,104 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 1.7 kaybetti ve 13 Eylül'de 7,024 dolara kadar düşerek 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Fed'in, aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programı üzerine karar alması beklenen toplantısı bugün başlayacak ve yarın sona erecek. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, varlık alımlarının 10 milyar dolar düşürülmesi bekleniyor. ABD'nin eski Hazine Bakanı Lawrance Summers'ın Fed başkanlığı yarışından çekilmesi, ABD merkez bankasının varlık alımlarını azaltmada daha kademeli bir yaklaşım takınacağı spekülasyonunu güçlendirdi.

Tokyo'da Astmax Asset Management Inc. şef fon yöneticisi Tetsu Emori, "Yatırımcılar Fed toplantısı öncesi pozisyon almada isteksiz," dedi ve "Genel beklenti baskı altında kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.6 yükselişle 51,460 yuandan (8,407 dolar) kapandı. Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek pound başına 3.2185 dolarda kaldı.

Londra'da nikel yüzde 0.4 düşüşle ton başına 13.819 dolara geriledi. LME tarafından izlenen stoklar 12 Eylül'de 217,650 ton ile rekor seviyeye yükseldi ve dün itibariyle 217,002 ton düzeyindeydi. Kurşun ve kalay da düşerken, aluminyum ve çinko fazla değişmedi.