Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa'da otomobil satışları Ağustos ayında hızlı bir gerileme göstererek 1990'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, Euro Bölgesi'nde devam eden rekor işsizlik seviyesi Volkswagen AG, PSA Peugoet Citroen ve Fiat SpA gibi şirketlerin satışlarını da etkiliyor.

Otomobil kayıtları yüzde 4.9 düşerek 686,957'ye gerilerken, bir yıl öncesinde bu rakam 722,548 olarak gerçekleşmişti. Sekiz aylık satışlar ise yüzde 5.2 düşerek 8.14 milyon otomobile geriledi.

Euro Bölgesi ekonomisi Haziran ayına kadar geçen üç aylık çeyrekte rekor uzun süren resesyondan tekrar sıçramaya geçti. Fakat resesyonun işsizlik gibi yan etkilerinden dolayı sektör liderleri geçtiğimiz hafta Frankfurt'ta gerçekleştirilen International Motor Show'da 2013 yılında otomobil sektörünün üst üste 6. daralma yılına gireceği tahmininde bulundu.

Paris merkezli CM-CIC Securities analisti Florent Couvreur, "Hâlâ kırmızı bölgede bulunuyoruz. İnsanlar dibe vurduğumuzu söylediklerinde dikkatli olmalarını söylüyorum çünkü pazar hâlâ geriliyor. Bu gerileme biraz daha az dik ama kötü makroekonomik ortamdan dolayı düşmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Volkswagen hisseleri yüzde 1.3 gerilerken 180.70 euroya düşmesinin ardından Frankfurt saatiyle 09:14'te yüzde 1.2 düşüşle işlem gördü. Peugeot yüzde 2.9 düşüşle 12.28 eurodan ve Fiat yüzde 1.1 düşüşle 6.07 eurodan işlem gördü.