Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, yanlış çanta kullanımının, çocuklarda farkında olmadan kifoz ve skolyoz gibi ortopedik hastalıklara neden olabileceğini söyledi.

Ekuklu, öğrencilerin kemik gelişiminin, lise eğitimi bitene kadar devam ettiğini belirtti.

İlkokul çağındaki çocuklarda omurga ve kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için taşıyacakları ekstra yükün, omurga gelişimini olumsuz etkileyerek bir takım anormalliklere neden olabileceğini ifade eden Ekuklu, ebeveynlerin, çocuklarının okula ihtiyacı olmayan kitap ve defterleri götürmesine izin vermemesi tavsiyesinde bulundu.

Öğrencilerin yükünü hafifletmenin bir başka yolunun, ergonomik çantaların kullanılması olabileceğini aktaran Ekuklu, "Çantanın, öğrencinin iki omzuna da asabileceği şekilde olması lazım. Yükün omurganın üzerine eşit bir şekilde dağıtabileceği çantalar tercih edilmeli. Yanlış çanta kullanımı, çocuklarda farkında olmadan kifoz ve skolyoz gibi ortopedik hastalıklara neden olabilir" dedi.

Ekuklu, çekerek taşınılan tekerlekli çantaların da öğrenciler tarafından tercih edilebileceğini ancak bu çantaların küçük çocuklar tarafından kullanımının yol ve kaldırımlar dolayısıyla ideal olmayabileceğini dile getirdi.



- "Alışkanlığı değiştirmeli

Ekuklu, ebeveynlerin, çocuklarının sırtına tam oturtabileceği çantalar seçmesi gerektiğini vurguladı.

Küçük çocuklar için üretilmiş çantalarda, çantanın sırtla temas eden kısmına sünger gibi yumuşak malzemeler konularak sert cismin sırta doğrudan bindirdiği yükün azaltıldığını belirten Ekuklu, "Bu tür çantaların tercih edilmesi lazım. Belki pahalı ürünleri satın almak zor olabilir ama öğrencinin iki omzuna da asabileceği, sırt kısmının sünger gibi bir takım malzemelerle beslendiği çantaları seçmek lazım" dedi.

Ekuklu, öğrencilerin çantayı iki omuza asmaktan kaçındığına dikkati çekti.

Çanta ne kadar kaliteli olursa olsun çocukların çantayı tek omuzda taşıdığını ve bunun yanlış olduğunu belirten Ekuklu, bu alışkanlığı değiştirmek gerektiğini vurguladı.

Ekuklu, ebeveynlerin bu konuda ısrarcı olması gerektiğini ifade ederek, "Çocuklar çantayı hangi omuzlarına asarsa o tarafa yük biniyor" diye konuştu.

AA