Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 4,5'te bıraktı.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,5, borç verme faiz oranını yüzde 7,75 ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75'te bıraktı.

Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 ve borç verme faiz oranını yüzde 10,25 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası ROK ve munzam karşılıklarda da değişikliğe gitmedi.

Merkez bankası, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermekte olduğunu ve mevcut politika çerçevesinin cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemekte olduğunu kaydetti. Sermaye akımlarındaki zayıflamanın, temkinli para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceğinin öngörüldüğünü kaydeden Merkez Bankası,. bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmininde bulundu.

Merkez Bankası, enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesinin  beklendiğini, öte yandan, son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini kaydederek, bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti. Banka, "PPK, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin uygun olacağını belirtmiştir" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası, "Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasındaki öngörülebilirliğin artırılmasının önemli olduğu değerlendirilmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." açıklamasını yaptı.