Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yaşam pahalılığı Ağustos ayında beklenenden çok yükselirken, Federal Reserve tarafından hedeflenen seviyeye ulaşmasının zaman alacağı sinyalini verdi.

Tüketici fiyat endeksi yüzde 0.1 yükselerek son 3 ayın en yavaş yükselişini gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.2 olarak gerçekleşmişti. Volatilite gösteren gıda ve yakıt fiyatlarını içermeyen çekirdek gösterge de yüzde 0.1 ilerleme kaydetti.

ABD'de veriler açıklanmaya devam ederken Fed yetkilileri ekonominin varlık alımlarını kaldırabilecek güçte olup olmadığını değerlendirmek üzere iki günlük toplantılarına bugün başladılar. Merkez bankası yetkilileri ABD'nin uzun süreli bir dezenflasyonun içinde kendisini bulmaması için yakından takiplerini sürdürdüklerini belirttiler.

San Francisco'da bulunan Bank of the West şef ekonomisti Scott Anderson, "İstihdam piyasasında hâlâ biraz yavaşlık var, maaş baskıları kontrol altında, o yüzden çok yukarı doğru bir hareket görmüyoruz" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı sıfır ile yüzde 0.3 yükseliş arasında değişiklik gösterdi.

Tüketici fiyatlarındaki artış geçtiğimiz ay medikal bakım, ilaç, kira ve tütün ürünleri öncülüğünde gerçekleşti. Doğalgaz hizmeti, yakıt ve uçak biletlerindeki düşüşler ise tırmanışı sınırlandırdı.