Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldıklarını belirterek, geminin Karadeniz'deki çalışmalarını bitirip Akdeniz'e indiğini ve Mersin'de sismik aramalara başladığını bildirdi.

Yıldız, enerji gündemiyle ilgili TRT Haber kanalındaki canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin kurulu gücünün Avrupa'daki 14 ülkenin kurulu gücünden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "3 Avrupa ülkesinin toplam kurulu gücü kadar biz bir yılda enerji kurulu gücümüzü artırıyoruz. Rüzgardan elektrik üretimi yapmamış olsaydık, doğal gazda 500 milyon dolarlık daha fazla ithalat yapmış olacaktık. Bu Ankara'nın tüm konutlarında kullanılan rakama eşit. Bir anlamda Ankara'nın meskenlerindeki elektriği rüzgardan karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Petrol ve doğalgaz arama bütçesini 13 katına çıkardıklarını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Karadeniz'de 5 dünya deviyle birlikte 2,5 milyar dolar harcanılan aramalarda şu ana kadar sonuç alamadık. İstanbul Boğazı'nın 65 kilometre ötesinde bir bölgede doğal gaz tespiti yaptık, bunu kamuoyuyla paylaştık. İkinci kuyuyu açıp varsa bir rezerv, onu tespit edeceğiz. Proje fizıbıl mı değil mi ona bakacağız.

Dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldık, Karadeniz'deki çalışmalarını bitirdi, Akdeniz'e indi, kendi karasularımızda Mersin'de sismik aramalarına devam ediyor. 'Petrol var ama bulunmuyor' eleştirisine katılmıyorum. Petrolün bulunmasını en fazla isteyen kişiyim. İnandığımız için çalışmalara devam ediyoruz."

Yıldız, Japonya'nın nükleer reaktörleri kapattıktan sonra sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek, "Japonya Fukuşima kazasından sonra nükleer santrallerini kapatıp yerine LNG ve diğer yakıt sistemlerini ekledi ve 2012'de 30 milyar dolar artı para ödedi, 2013'te 40 milyar dolar ödeyecekler. Biz nükleer santrali kurarak dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Biz nükleer santralleri kurunca hidroelektrik santrallerimizi kapatmayacağız, nükleeri doğal gazın yerine ikame edeceğiz. İki nükleer santral, 7,2 milyar dolarlık daha az doğal gaz almamızı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

AA