Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, dünyanın en büyük borç yüküne sahip ülkede deflasyondan kurtulma çabalarına zarar vermemeye çalışması ile birlikte, satış vergisinde artırıma gitme konusunda ilerleme sağladı ve bir teşvik programı uygulanacağını kaydetti.

Abe, bugün yaptığı açıklamada, satış vergisinin yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılacağını kaydetti. öylelikle Japonya'da 1997'den bu yana ilk kez satış vergisinde artırıma gidilmiş olacak. Abe ayrıca, bugün teşvik tedbirleri paketinin büyüklüğünü açıklayacağını da belirtti. Ekonomistler, planın kamu hizmetleri harcamalarının yanında, şirketleri sermaye harcamaları ve ücretleri artırmaya yöneletcek vergi kolaylıklarını da içerebileceğini ve büyüklüğünün 5 trilyon yen (51 milyar dolar) olabileceğini tahmin ediyor.

Hanehalkının halihazırda artan maliyetler ve düşen ödemeler nedeniyle zarar görmesi ile birlikte, önceki hükümetin onayladığı satış vergisi artışında ısrarcı olmak, Abe'nin yaklaşık 20 yıldır durgunlukta olan ekonomiyi destekleme yönündeki çabalarını olumsuz etkileyecek. Abe'nin önümüzdeki haftalar içinde karşılaşacağı bir sonraki zorluk, şirketleri içeride yatırıma yöneltecek taahhütleri yerine getirmek olacak.

Goldman Sachs Group Inc. şef Japonya ekonomisti Naohiko Baba, açıklama öncesi yaptığı değerlendirmede, "Bir sonraki odaklanma büyüme stratejisi üzerinde olacak," dedi ve "Planlanan teşvik paketi ekonomiyi, satış vergisinden gelecek yükün hafifletilmesine yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.