Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin temerrüte düşmesinin önlenmesi, 11. saatte anlaşma sağlamayı başarma ve partizan ayrılıklara kapılma gibi karışık bir geçmişi olan Senato'nun en üst düzey iki yetkilisine kaldı.

Nevade eyaleti Demokrat Senatörü olan Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Kentuck eyaleti Cumhuriyetçi Senatörü, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, 17 Ekim'den önce borç tavanını yükseltmek ve hükümeti yeniden açmak için bugün de görüşmeye devam etti. Reid, ikilinin anlaşmaya "yakın" olduğunu, ancak henüz bir uzlaşma sağlamadıklarını açıkladı.

İki Senatör daha önce 2011'deki borç limiti tartışmalarında son dakikada müzakere etmeyi başarmış ve 2008'deki Temsilciler Meclisi'nde reddedilen kurtarma planının hayata geçirilmesine yardımcı olmuştu.

Öte yandan bazı zamanlarda ikili arasındaki görüşmelere başkaları müdahil olmak durumunda kaldı. George W. Bush döneminde uygulamaya konulan vergi indirimlerinin 2012'de uzatılması için McConnell, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışmıştı. McConnell, bu yılki başkanlık atamaları esnasındaki tartışmalarsa Senato'nun uzun zamandır uygulamadaki kurallarını değiştirmesi hâlinde Reid'ın "Senato'nun gelmiş geçmiş en kötü lideri" olarak anılabileceğini söylemişti. Reid, nihai surette kuralları değiştirmemişti.

Reid'ın eski üst düzey danışmanlarından Jim Manley, "Her iki adam da anlaşmaların nasıl kesileceğini iyi bilir, ancak bu sefer böyle bir durum görmüyorum" dedi.

Her iki lider de bugün Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi tarafından, Başkan Barack Obama ile Washington saati ile 15:00'de görüşmek için bir araya getiriliyor.

Beyaz Saray yetkililerinden biri Obama'nın hükümeti açma ve ülkenin borçlarının ödenmesi ihtiyacını vurgulayacağını söyledi.