Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'da eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin Mediaset davasından aldığı 1 yıl kamu görevlerinden men cezası, Milano Temyiz Mahkemesi'nin aldığı kararla 2 yıl olarak değiştirildi.

İtalya'da merkez sağın lideri Berlusconi'nin, Mediaset davasından aldığı 4 yıllık hapis cezasına ek olarak verilen 1 yıllık kamu görevlerinden men cezası, Yargıtayın talebi doğrultusunda Milano 3. Temyiz Mahkemesi'nce yeniden görüşülüp karara bağlandı.

Yargıtayın eski başbakan hakkındaki 4 yıl hapis cezasını onarken, yeniden hesaplanması için geri gönderdiği 1 yıl kamu görevlerinden men cezası açıklanan kararla 2 yıl oldu.

Mahkemenin kamu görevlerinden men cezasını 2 yıl olarak belirlemesinin gerekçeli kararının 15 gün içinde açıklanacağı belirtilirken, Berlusconi'nin avukatı Niccolo Ghedini ise Milano Temyiz Mahkemesi'nin kararını Yargıtaya taşıyarak, itiraz etmeye hazır olduklarını bildirdi.

-Mediaset davası süreci-

Adı bugüne kadar pekçok davada geçen Silvio Berlusconi'nin hakkında kesinleşen ilk mahkumiyet kararı olan Mediaset davasında, merkez sağın lideri şirketi Mediaset ile Amerikan filmlerinin alım-satımında vergi kaçırma suçu işlediğine hükmedilerek, Ekim 2012'de 4 yıl hapis cezası verilmişti. Yapılan itirazı değerlendiren İtalyan Yargıtayı, Ağustos başında açıkladığı kararında 4 yıl hapis cezasını onamış ancak 1 yıl olarak verilen kamu görevlerinden men cezasının süresinin yeniden hesaplanması istemiyle Milano Temyiz Mahkemesi'ne geri göndemişti.

Berlusconi'nin 4 yıllık hapis cezası ülkede 2006'da çıkarılan af yasası kapsamına girdiği için cezası 1 yıla indirilirken, 77 yaşında olması sebebiyle hapse girmeyecek deneyimli siyasi lider 1 yıl kamu hizmetinde bulunacak.

İtalyan siyasetinin son 20 yılına damgasını vuran Berlusconi, hakkındaki kesinleşmiş bu yargı kararı dolayısıyla senatörlüğünü de kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yasalar gereği İtalya'da hakkında kesinleşmiş yargı cezası bulunan parlamenter için parlamentoda ilgili komisyonun tavsiye kararı doğrultusunda oylama yapılıyor.

Parlamentonun üst kanadı Senato'nun dokunulmazlık komisyonu Berlusconi için 4 Ekim'de senatörlükten azledilmesi yönünde oy çokluğuyla tavsiye kararı almıştı.

Silvio Berlusconi'nin senatörlükten azledilmesine ilişkin Senato Genel Kurulu'ndaki oylamanın bu ay sonunda yapılması bekleniyor.

AA