Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'da ihracat Eylül'de yavaşladı ve ülke rekor süreli dış ticaret açıklarını genişletti. Dış ticaret verisi, Başbakan Shinzo Abe'nin, büyüme hızını koruması karşısındaki zorlukların altını çizdi.

Japonya maliye bakanlığının verilerine göre ihracat yıllık bazda yüzde 11.5 artarak, son 3 yılın en düşük hızlı ihracat büyümesine işaret etti. İhract Ağustos'ta yüzde 14.6 büyümüştü ve Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin medyan tahmini ihracatın Eylül'de yüzde 15.6 artış kaydettiği yönündeydi. Japonya'nın ithalatı ise yüzde 16.5 tırmandı ve ülkenin dış ticaret açığı 932.1 milyar yene genişleyerek 1979'dan bu yana en uzun süreli dış ticaret verisini kaydetti.

Abe'nin Nisan'da uygulamaya konulacak satış vergisinin tüketim üzerindeki etkisini bertaraf etmek için ekonominin önümüzdeki yıla hızlı bir başlangıç yapması gerekiyor. Yenin bu yıl dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetmesi Toyota Motor ve Sony gibi ihracatçı şirketlere yardımcı olsa da, zayıf para birimi ve nükleer santrallerin kapanması, özellikle enerji tarafında enerji maliyetlerini tırmandırıyor.

İhracattaki yavaşlamanın, başta Çin'in yavaşlaması olmak üzere, deniz aşırı ülkelerdeki şartları yansıttığını belirten Nomura Securities Co.'nun ekonomistlerinden Minoru Nogimori, "Ancak zayıf yen, ihracat büyümesinin hızının çok hızlı düşmeyeceği anlamına geliyor" dedi.

Yen, ihracat verisi sonrasında zayıflayarak dolar karşısında 97.96'dan işlem gördü.