Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin borç limiti tartışmalarının ekonomiye zarar verdinin söyleyen ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, aynı durumun tekrarlanmaması gerektiğini burguladı.

NBC kanalına röportaj veren Lew, "Hükümetin aynı süreçten bir daha geçmeyeceğinden emin olmalıyız. Bu bir daha olamaz" dedi.

Lew, borç tavanına çok yaklaşmanın bile ekonomiye zarar verdiğinin altını çizerek, "Ancak dayanıklı bir ekonomimiz var" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Lew'in ABD'nin borçlanma yetkisini tüketeceğini söyledi 17 Ekim sabaha karşı, borç tavanının 7 Şubat'a kadar askıya alınması ve 16 gün süren hükümetin kısmi kapanmasının sonlandırılmasını öngören taslağı yasalaştırdı. Demokratlar ve Temsilciler Meclisi arasındaki 11 saat süren görüşmeler, 2014'ün başlarında benzer durumun tekrarının yaşanabileceğine işaret ediyor.

"Gördüğümüz şey ekonomik değil, siyasi bir krizdi" diyen Lew, bu seferki krizin eşiğe çok yaklaşmış olmasından ötürü biraz korkututucu olduğunu söyledi.

Standard&Poor's 16 Ekim'de yayınladığı raporunda hükümetin kapanmasının ABD'nin 4. çeyrek büyümesinden en az yüzde 0.6 sildiğini belirtti. Washington'daki siyasi çıkmazın büyümeye zaraar verebileceği endişesinin etkisiyle Amerikalılar ekonomiye ilişkin Ekim'de son 2 yılın en karamsar tablosunu çizdi.