Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya'da Sosyal Demokratlar (SPD), liderlerinin Şansölye Angela Merkel ile koalisyona katılmaya yönelik görüşme kararlarına destek vererek en geniş iki parti arasında bir "büyük koalisyon" oluşturulması için yeşil ışık yakmış oldu.

SPD partisinin 229 üyesinin yaklaşık yüzde 85'i Merkel ile görüşmelere 23 Ekim'de başlanması için onay verdi. Merkel ve SPD liderleri geçtiğimiz hafta 3 turluk ön görüşmelerin ardından "büyük koalisyona" doğru ilerlemek konusunda görüş birliğine varmışlardı.

SPD Başkanı Sigmar Gabriel dün Berlin'de yaptığı bir açıklamada "Görüşmeler sırasında üstesinden gelinemeyecek farklılıklar oluşabilir ve bunlar bir koalisyonun oluşmasını engelleyebilir. Fakat koalisyon konuşmalarına başlama kararı verildiğinde amacımız başarılı bir sonuç olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar ve partnerleri CSU Bavarian 22 Eylül'de gerçekleştirilen seçimlerde yüzde 42 oy toplayarak mutlak çoğunluğun yalnızca 5 sandalye altında kaldı. SPD'nin ise yeni hükümette gerçekleştirmek istediği hedefler arasında asgari ücrete yönelik talepler ve altyapı yatırımlarının artırılması yer alıyor.

Görüşmeler sonucunda bir anlaşma sağlanması durumunda SPD üyelerinin tamamı yeniden oylamaya gidecek.