Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD 2. el konut satışları düştü

ABD'de ikinci el konut satışları Eylül ayında son 3 ayın ilk düşüşünü gerçekleştirerek yükselen konut fiyatları ve mortgage faiz oranlarıyla beraber son 4 yılın zirvesinden gerilemeye başladı.

Satışlar yüzde 1.9 düşerek yıllık 5.29 milyon seviyesine inerken, Bloomberg anketine katılan 67 ekonomistin tahmin medyanı bu düşüşün 5.3 milyona olacağı yönünde gerçekleşmişti. Fiyatlar yüzde 11.7 yükselerek evlerin satın alınabilirliğini 5 yılın en düşük seviyesine gönderdi.

-Fed/Evans: QE'nin azaltılması ertelenebilir

Parasal genişlemenin destekçilerinden olan, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Washington'da yaşanan mali anlaşmazlıkların muhtemelen Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltma kararını ertelemesine neden olacağını söyledi.

Evans bugün verdiği bir röportajda, "Ekim'de azaltıma gidilmesi çok zor görünüyor, birkaç tane iyi istihdam verisine ve büyümede ilerlemeye yönelik kanıtlara ihtiyacımız var, bunların sağlanması da muhtemelen birkaç ay sürecek" dedi.

-JP Morgan'a rekor ceza: 13 milyar dolar

ABD'nine n büyük bankası JP Morgan Chase&Co., mortgage destekli varlık soruşturmalarında, ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşma yoluna giderek 13 milyar dolar ile rekor düzeyde para ödemeye hazırlanıyor.

Kıdemli Adalet bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmelerin ardından anlaşmanın ana hataları belirlendi.

Para cezası, bankanın 2007'de bankacılık sistemini iflasın eşiğine getiren konut kredilerine bağlı varlıkların satışlarına dayanıyor.

-McDonald's bilançosu beklentileri karşılayamadı

Dünyanın en büyük restaurant zinciri McDoonald's 3. çeyrekte analistlerin beklentilerinin altında satış gerçekleştirdi.

Restaurant zincirinin geliri yüzde 2.4 yükselerek 7.32 milyar dolara yükselirken, Bloomberg anketine katılan analistlerin bu yöndeki beklentileri 7.33 milyar dolar olarak gerçekleşti.

-Çin reform çağrısı yaptı

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in merkezi hükümeti, ülkenin 2 çeyrek üst üste yavaşlaması sonrasındaki toparlanmayı korumak ve büyüme kalitesini geliştirmek için ekonomi politikaları ve reform tedbirlerinin "sert ve sıkı" bir şekilde uygulanması çağrısı yağtı.

Çin'in Devlet Konseyi, ülkenin başbakanı Li Keqiang ile 18 Ekim'de yapılan görüşmenin ardından dün yayınladığı açıklamasında, ekonominin "sağlam ve daha iyiye gittiğini" ve ülkenin bu yılki hedefleri tutturabileceğini, ancak sıçramanın temellerinin henüz sağlam olmadığını söyledi.

-Draghi, Brüksel'i ikna edemedi

Brüksel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, bankaların tahvil sahiplerinde sert kesintiler yapmanın, ekonomik güvene zarar verebileceği yönündeki uyarılarına rağmen, bankaların kurtarma paketlerindeki kısıtlamalar konusunda geri adım atmıyor.

Bankalarda geniş kapsamlı stres testleri uygulanması ve değerlendirme yapmaya hazırlanan Draghi haftasonu Brüksel'e bir mektup gönderdi. Euro Bölgesi'nde çarşamba günü başlatılacak olan stres testlerinin, bölge ülkelerin karşılaması gerekecek sermaye eksikliklerine dikkat çekmesi bekleniyor.

-Japonya'nın ihracatı yavaşladı

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'da ihracat Eylül'de yavaşladı ve ülke rekor süreli dış ticaret açıklarını genişletti. Dış ticaret verisi, Başbakan Shinzo Abe'nin, büyüme hızını koruması karşısındaki zorlukların altını çizdi.

Japonya maliye bakanlığının verilerine göre ihracat yıllık bazda yüzde 11.5 artarak, son 3 yılın en düşük hızlı ihracat büyümesine işaret etti. İhract Ağustos'ta yüzde 14.6 büyümüştü ve Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin medyan tahmini ihracatın Eylül'de yüzde 15.6 artış kaydettiği yönündeydi. Japonya'nın ithalatı ise yüzde 16.5 tırmandı ve ülkenin dış ticaret açığı 932.1 milyar yene genişleyerek 1979'dan bu yana en uzun süreli dış ticaret verisini kaydetti.

-ABD hisseleri dalgalı seyrediyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçtiğimiz hafta zirve rekoruna ralli yapamsının ardından, yatırımcıların ekonomik gücü değerlendirme adına kâr verilerini izlemesiyle yarın açıklanacak olan istihdam verisi öncesinde kazanç ve kayıp arasında dalgalanıyor.

S&P 500 endeksi, erken saatlerde yüzde 0.2 kadar gerilemesinin ardından, yüzde 0.1'den az düşerek New York aaati ile 13:42'de 1,744.52 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 6.39 punan, yani yüzde 0.1'in altında kayıpla 15,393.26 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yakınlarında seyretti.

-Avrupa hisseleri yükselişi 8. güne taşıdı

Avrupa hisseleri, Royal Philips NV ve Akzo Nobel AG'nin beklentilerin üzerinde kâr açıklaması ve yatırımcıların Fed'in tahvil alımlarındaki kesintileri Mart'a erteleyeceği yönündeki spekülasyonu ile yükselişini sekizinci işlem gününe taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 kazançla günü 319.54 puandan kapatarak Haziran 2008'den bu yana zirvede.Endeks, ABD'de yasakoyucuların, borçlanma yetkisinin 2014'ün başlarına kadar ertelenmesinde anlaşması ve 17 yıldır ilk kez kapanan hükümeti yeniden açmasıyla Ekim ayında toplam yüzde 2.9 yükseldi.

-ABD tahvilleri 3 günlük kazanca son verdi

10 yıl vadeli ABD hazine tahvilleri, ekonomistlerin Nisan ayından bu yana en yüksek istihdamın sağlandığını göstermesi beklediği istihdam raporu öncesinde 3 günlük kazanca ara verdi.

10 yıllık gösterge tahvil faizleri 3 baz puan yükselerek New York saatiyle 13:25'te yüzde 2.61 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 1/4, yani 1,000 dolar nominal değerde 2.50 dolar, düşerek 99 2/32 oldu. Faizler 18 Ekim'de yüzde 2.54'e geriledi ve 24 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

-Altın son 2 ayın en iyi haftasını genişletiyor

Altın fiyatları son iki ayın en iyi haftalık performansını genişleterek 2 haftanın zirvesine doğru ilerlerken, yatırımcılar ABD merkez bankası Fed'in varlık alımlarını Mart ayına kadar aynı seviyede tutacağı ihtimalini fiyatlıyor. Paladyum ise 7 haftanın zirvesine tırmandı.

Spot külçe altının ons fiyatı yüzde 0.4'e varan artışlarla 1,322.05 dolara kadar yükselirken, Singapur saatiyle 14:50'de 1,321.23 dolardan işlem gördü. Bu yıl ilerleme kaydeden tek metal olan paladyum ise yüzde 0.9'a varan artışlarla 747.22 dolara kadar çıktı ve 28 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

-Petrol fiyatları stok verisiyle geriledi

Petrol vadelileri EIA tarafından açıklanan resmi verilerde, ABD'de stokların 11 Ekim'de sona eren hafta itibarıyla 4 milyon varil artarak 374.5 milyon varile ulaştığının görülmesiyle yüzde 1.3 kadar geriledi. Bu rakam stokların 28 Haziran'dan bu yana ulaştığı en yüksek seviye. Bloomberg anketine göre stokların 3 milyon varil yükselmesi bekleniyordu. Rafineri işlem oranı ise son dört EIA raporunun üçünde geriledi.

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, yüzde 1.1, yani 1.09 dolarlık kayıp yaşayarak New York saatiyle 11:32'de 99.72 dolardan işlem gördü. Kontrat stok verileri açıklanmadan önce 100.08 dolar seviyesindeydi. Fiyatlar 99.45 dolara kadar gerileyerek 2 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye dokundu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 kadar üzeridne gerçekleşti.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında  31 sent, yani yüzde 0.3 kayıpla 109.63 dolar oldu. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 25 aşağısında seyretti. Avrupa gösterge ham petrolünün WTI petrol ile farkı 9.60 dolar olurken, bu fark 18 Ekim kapanışında 8.83 dolar olmuştu.

-Yen, Japonya ticaret verisiyle geriledi

Yen, Japonya'nın ihracat büyümesinin yavaşlaması ve ülkenin ticaret açığının rekoru genişletmesinin ardından, merkez bankasının teşvikleri artıracağı söylentileriyle son üç işlem gününde ilk defa geriledi.

Yen, New York saati ile 08:51'de, dolar karşısında son iki günde yüzde 1.1 yükselmesinin ardından bugün yüzde 0.5 değer kaybederek 98.21'e, euro karşısında ise 134.33 yen ile 23 Eylül'den bu yana en düşüğe dokunmasının ardından yüzde 0.3 düşerek 134.19'a geriledi. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3665 dolardan işlem gördü.

-Gelişen  piyasalar 5 ayın zirvesinden geriledi

Ham madde üreticileri ve sanayi şirketlerindeki kayıpların, internet şirketlerindeki kazançları gölgelemesiyle gelişen piyasalar endeksi 5 ayın zirvesinden gevşedi. Güney Afrika randı bu haftaki bütçe açıklaması öncesinde, para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 1,041.25 puana gerileyerek, endeksin 14 günlük RSI'sini 18 Ekim'de 73.7 puana tırmandıran 4 günlük kazanç dönemini sonlandırdı. Yatırımcıların Fed'in tahvil alımlarının azaltımını erteleyeceğini speküle etmesi üzerine endeks geçtiğimiz hafta yüzde 1.8 yükseldi.