Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık reformu kapsamındaki sigortalara başvurmak için kullanılan internet sitesine erişimde yaşanan zorluklarla ilgili olarak, "Hiç kimse, (internet sitesinin olması gerektiği gibi çalışmaması nedeniyle) benden daha fazla hayal kırıklığına uğramış, benden daha öfkeli değil. Bu sorunların hiçbir gerekçesi yok ama düzeltmek için üzerinde çalışılıyor. Tüm sorunların giderileceğine eminiz" dedi.


Obama, arkasına yeni sağlık sistemine başarıyla kayıt yaptıran bir grup Amerikalı'yı alarak, Beyaz Saray'daki Gül Bahçesi'nde (Rose Garden) yaptığı açıklamada, internet sitesi üzerinde başvuruda bulunanlardan bazıları zorluklar yaşasa da kayıt yaptırabilenlerin "neticeden çok etkilendiğini", başvuruların telefon yoluyla ya da belirli merkezlerde yüz yüze olarak da yapılabileceğini kaydetti.


İnternet sitesindeki teknik sorunların, sağlık reformu yasasında daha geniş kapsamlı aksaklıkların bir göstergesi olmadığını vurgulayan Obama, sağlık reformu yasasının sadece bir internet sitesinden ibaret olmadığını, beklentilerin de ötesinde makul fiyatlarda iyi imkanlar sunduğunu ve sorunların mutlaka çözüleceğini belirterek, "Bu uzun ve tartışmalarla geçen savaşı sadece bir web sitesi için vermedik. Biz bu savaşı, dünyanın en varlıklı ülkesindeki milyonlarca Amerikalının bütçeye uygun kaliteli sağlık hizmetlerine erişimde herkesle aynı fırsata sahip olmasını sağlamak için verdik. Hedefimiz her zaman şunu ilan etmek oldu: Bu ülkede sağlık bakımı güvencesi sadece birkaç zengine has bir şey değil, bu herkesin hakkı" diye konuştu.


Sorunu gizleme gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizen Obama, "İnternet sitesi çok yavaş. İnsanlar başvuru sürecinde zorluklar yaşıyorlar. Sanırım şunu söylemek yerinde olur: Hiç kimse benden daha fazla hayal kırıklığına uğramış, benden daha öfkeli değil" ifadesini kullandı.


Obama, yönetim olarak, internet sitesinin düzgün işlemesi için "ellerinden gelen her şeyi yaptıkları" yönünde güvence verdi.


Bu arada Obama'nın yaklaşık yarım saat süren konuşması sırasında, arkasındaki Amerikalılar arasındaki bir kadın, sendelemeye başladı ve tam bayılmak üzereyken diğerlerinin müdahalesiyle ayakta kalabildi. O sırada, kadına yardım etmek için hemen konuşmasına ara veren Obama, "İyisiniz, buradayım, tuttum sizi. İyisiniz" dedi ve ardından da "Çok uzun konuştuğumda böyle şeyler oluyor" diye espri yaptı.

 

AA