Advertisement
IMKB HABERLERİ ABONE OL

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, Enerji Borsası için kurulacak olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) Borsa İstanbul çatısı içinde işlem göreceğini, piyasanın faaliyete geçmesinin de 2014 yılında gerçekleşeceğini bildirdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji Borsası'nın kurulmasıyla etkin, sürdürülebilir ve sağlıklı bir fiyat mekanizması oluşacağını söyledi.

Enerji Borsası'nın kurulması konusunda çalışmaların yoğun bir şekilde devam etiğini, düzenleme otoritesi tarafından gerekli çalışmaların tamamlandığını vurgulayan Yılmaz, bu yıl içerisinde Anonim Şirket kurulacağını, piyasanın faaliyete geçmesinin de 2014 yılında gerçekleşeceğini dile getirdi.

Konuyla ilgili çalışmaların Merkezi Kayıt Kuruluşu ile yürütüldüğünü anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Enerji konusunda yeni bir Borsa kuruluyor, EPİAŞ. Borsa İstanbul burada yüzde 31 pay alacak. Dolayısıyla bir taraftan spot piyasaların geliştirilmesine destek verirken diğer taraftan da spot piyasada gerçekleşecek olan enerji ve diğer emtia işlemlerinin sistem kurulumunun sağlanmasına ilişkin ürünleri işleme açacağız. Bu işlemler gerçekleştikten sonra bunların entegre olarak risk yönetiminin yapılması, etkin olarak takas işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve operasyonel etkinliğin sağlanması gerekiyor. Bunu da Merkezi Kayıt Kuruluşu ile birlikte gerçekleştireceğiz."

- İslami Finans Araştırma Merkezi kuruldu

Finansal sistemin gelişmesi için İslami finansı çok önemli ayaklardan biri olarak gördüklerini ifade eden Mustafa Kemal Yılmaz, İslami finansı geliştirmek yönünde önemli adımlar atmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu adımlardan en önemlilerinden bir tanesi Hazine tarafından ihraç edilen kira sertifikaları olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bunlar düzenli bir şekilde yapılmaya başlandı. İslami finansı çok yönlü geliştirebilmek amacıyla Hazinemiz Dünya Bankası ile de bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde Dünya Bankası ile küresel anlamda bir İslami Finans Araştırma Merkezi'ni Borsa İstanbul Çatısı altında kurmuş bulunuyoruz" diye konuştu.

Çalışmaların Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu temsilcilerinin katılımıyla 4-5 yıllık süreçte devam edeceğini anlatan Yılmaz, hedeflerinin yürütülecek çalışmalarla hem Türkiye'yi hem de bölgeyi İslami finansın bir merkezi olarak şekillendirmek olduğunu bildirdi.

- Borsadaki yabancı payı değişmedi

Borsadaki yabancı payının şuanda yüzde 63'ler seviyesinde olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Dünyada yaşanan gelişmeler yabancı payında önemli değişime neden olmadı. Dolayısıyla aynı payı koruduğumuzu ifade etmek istiyorum. Global ekonomideki gelişmeleri bir anda çok büyük bir bahar havasına sokmak ya da o bahar havasından çıkarıp kış havasına sokmak çok doğru değil. Gelişmeleri bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Halen krizin etkilerinin devam ettiğini düşünüyorum. Bu etkilerin zaman içerisinde azabileceği görüşündeyim. Dolayısıyla bu bahar havasına aldanmamak lazım. Temkinli hareket ederek gelişmeleri takip etmek lazım."