Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası bugün büyük ihtimalle 2. kez faiz artırarak, Asya'daki en hızlı tüketici fiyatları enflasyonuna karşı başlattığı mücadelesini bir adım öteye taşıyacak.

Bloomberg anketine katışan 24 analistin 20'si, Eylül'de görev başına geldiğinde fiyat baskısını azaltma vaadinde bulunan merkez bankası başkanı Raghuram Rajan'ın politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 7.75'e çıkarmasını bekliyor. Bir başka ankete göre Rajan, Temmuz'da rupiyi desteklemek için uygulamaya konulan likidite kısıtlamaları daha da gevşetecek.

Gıdadan, enerjiye neredeyse her şeyin arzındaki tıkanıklığın etkisiyle, Hindistan'da TÜFE bir önceki yıldan neredeyse yüzde 10 artış kaydetti. Nomura Holdinds Inc.'e göre bu durum eski bir IMF başekonomisti  olan Rajan'ı, ekonomik büyümenin yavaşlaması pahasına yerel talepleri kontrol altına almak zorunda bıraktı.

Yüksek borçlanma maliyetlerinin, hâlihazırda zayıf olan ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacağını söyleyen Nomura Holdings'in ekonomistlerinden Sonal Varma, "Bu, yaşam maliyetini daha iyi kontrol etmek için Hindistan'ın ödemesi gereken bir bedel" dedi.

Rajan'ın RBI başkanı olmasından bu yana rupi, dolar akışını çekmeye yönelik adımlar ve Fed'in tahvil alımlarını aynıu şekilde koruma kararının desteğiyle yüzde 9 güçlendi. Öte yandan Hint rupisi son 12 ayda dolar karşısında yüzde 13 aşağıda seyrederek, ithalat maliyetini artırıyor.