Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bu hafta açıklanacak işsizlik verisi, Almanya'daki güçlü istihdam ile İtalya'daki siyasi düğümün iş piyasası üzerindeki olumsuz etkisinin birleşiminden ötürü, bölgenin "fay hattı" hâline gelebilir.

Bölgenin en uzun süreli resesyonu sonlanmış olsa da, Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin medyan tahmini, işsizliğin Eylül'de yüzde 12 seviyesinde kaldığı yönünde. Verilerde, bölgenin iki büyük ekonomisi arasındaki ayrışma öne çıkıyor. İtalya'da işsizlik oranının yüzde 12.3 ile 1977'den bu yana en yüksek seviyesine ve Almanya'nınkinin iki katına işaret etmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Joerg Asmussen geçtiğimiz hafta İtalya'nın Euro Bölgesi'nin kaderini belirleyeceğini ve eğer orası ekonomik büyümeyi koruyamazsa, bölgenin başarılı olamayacağını söyledi. İtalyan yetkililer, Euro Bölgesi'nin 3. büyük ekonomisinde işsizliğin,  eski başbakan Silvio Berlusconi'den ötürü ikiye bölünen koalisyonun etkisiyle artmayı sürdüreceğini düşünüyor.

Euro Bölgesi'nin büyük kısmında birçok caydırıcı durumun olduğunu söyleyen Londra'daki Societe Generale SA'nın ekonomistlerinden Anatoli Annenkov, bunun özellikle siyasetin mola verdiği ve gerekli yapısal reformların hâlen devreye girmediği İtalya için geçerli olduğunu savundu.