Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kikuo Iwata'nın öngörülmedik parasal genişlemenin devam edeceği vaadini tekrarlamasının ardından yen, euro karşısında 3 haftadır devam eden kayıplarını genişletti.

Yen, BOJ'un deflasyonu sonlandırmak için 7 trilyon yenlik Japon hükümet tahvillerini almaya devam etmesinin beklendiği bu haftaki toplantısının öncesinde önemli paraların tümü karşısında değer kaybetti. Fed'in yarın başlayacağı 2 günlük para politikası toplantısının öncesinde euro, dolar karşısında 2 yılın zirvesine yakın seyretti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları primlendi.

Japonya Merkez Bankası, Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın hâlen aktif bir  şekilde para bastığını, Avrupa Merkez Bankası'nın ise bunu yapmadığını hatırlatan Rochford Capital'ın direktörü Derek Mumford, "Euronun güçlenmesi doğal" dedi ve yende zayıflama öngördü.

Yen, euro karşısında Tokyo saati ile 12:12'de yüzde 0.2 değer kaybederek 134.75'e gerileyerek, geçtiğimiz haftaki yüzde 0.5 oranındaki kayıplarını genişletti. Japon yeni, dolar karşısında da yüzde 0.2 zayıflayarak 97.59'a indi. Euro, dolar karşısında 25 Ekim'de 1.3882 dolardan Kasım 2011'den bu yana en yükseğini test etmesinin ardından büyük bir değişiklik göstermeyerek 1.3808 dolardan işlem gördü.