Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Altın, yatırımcıların yavaşlayan fiziki talebe karşılık, ABD merkez bankası Fed'in teşvikleri süredüreceği beklentisine ağırlık vermeleri ile birlikte, son beş haftanın zirvesi yakınlarında, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Fed, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin geçen ay beklenenden daha az artması ve hükümetin 16 gün kapalı kalmasının ekonomide en az 24 milyar dolarlık erime yaratmasının ardından, yarın iki gün sürecek olan politika toplantısına başlıyor. Altın 25 ekim'de, ons başına 1,356.51 dolar ile 20Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Rusya altın rezervlerini son bir yılda ilk kez azalttı.

Altın, ekonomideki güçlenme ile birlikte Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüş göstermeye hazırlanıyor. Bloomberg'in bu ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed, aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını 18-19 Mart'taki toplantısına kadar azaltmayacak.

New York'ta Barclays Plc analisti Suki Cooper, "Hükümettin son kapanma durumu, maliye politikasına ilişkin artan gerginlik ve ılımlı çıkan istihdam rakamları ile birlikte, Fed'in varlık alımlarını azaltması için pek fazla bir sebebi yok" dedi ve "Altının yükselmesini sürdürebilmesi için fiziki piyasaladan gelen destek fazla değil" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 09:36'da ons başına 1,353.96 dolara çıktı. Fiyatlar seans içinde yüzde 0.3 kadar düştü ve yükseldi. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasonda, fazla değişmeyerek ons başına 1,353.10 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırda, son 100 günün ortalamasının yüzde 44 altındaydı.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 25 Ekim'de 4.7 ton düşerek 1,881.4 ton ile Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Everbright Futures Co.'dan makroekonomik stratejist Sun Yonggang, "Son ABD ekonomik verilerinde görülen zayıflık, Fed'in varlık alımlarını yakın zamanda azaltmayacağı beklentisini güçlendiriyor" dedi ve "Altına yönelik beklenti bu yıl zayıf ve ETF'lerden çıkışların devam etmesi nedeniyle, rallinin sürdürülebilir olup olmadığını anlamak için bekle-gör durumunda olmak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın altın rezervleri Eylül ayında, Uluslararası Para fonu'nun (IMF) verilerine göre, 0.37 ton düşerek 1,015.1 tona indi. Böylelikle Rusya Eylül 2012'den bu yana ilk kez altın rezervini düşürdü. Meksika 17 ay üst üste altın rezervlerini azaltırken, Kazakistan 12 ay ard arda rezervlerini artırdı.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.6 yükselerek ons başına 22.6695 dolara çıktı. Palladyum yüzde 0.2 yükselişle 744.50 dolara ulaştı. Platin yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,460.63 dolara çıktı ve 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

(13:40'ta güncellendi)