Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Yen, Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kikuo Iwata'nın bankanın parasal genişleme konusunda taahhüdü olduğunu kaydetmesinin ardından zayıfladı ve sanayi metalleri değer kazandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, bugün açıklanacak olan Apple Inc.'nin karı öncesi, yukarı yönde hareket etti ve spot endeksin, rekor zirveyi daha da yukarıya taşıyabileceğini işaret etti.

Japonya para birimi yen dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek, New York saati ile 06:29'da 97.62 seviyesine geldi. Bakır yüzde 0.4 değer kazandı ve aluminyum yüzde 0.9 yükseldi. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.1'den az bir düşüş gösterdi. ABD Hazine tahvilleri, bugünkü 32 milyar dolarlık 2 yıl vadeli tahvil arzı öncesi fazla değişmedi.

Iwata, dün yaptığı açıklamada, Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşılana dek tahvil alımlarının devam edeceğini kaydettti. Bloomberg'in ekonomistlere dayandırdığı anketine göre, yarın iki günlük toplantısına başlayacak olan Fed, Mart ayında kadar teşvik tedbirlerini daraltmaktan kaçınacak. Apple bugün karını açıklayacak 12 S&P 500 şirketi arasında yer alıyor ve Fed bugün Eylül ayı için sanayi üretimi verisini açıklayacak.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Piyasa dinamikleri halen, Fed'in ne zaman varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceğine ilişkin yatırımcı beklentileri ile hareket ediyor," dedi ve "Japon yeninin düşük faiz özelliği ve Japonya Merkez Bankası'nın çok agresif gevşek para politikası dikkate alındığında, yen halen çok cazip bir fonlama para birimi. Yenin düşük performans gösterme eğiliminde olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti ve en fazla düşüşü Yeni Zelanda doları ve Güney Afrika randı karşısında gösterdi. Yen euro karşısında düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve yüzde 0.3 değer kaybederek 134.83 seviyesine indi. Euro dolar karşısında, 25 Ekim'de yaklaşık iki yılın zirvesi olan 1.3832 seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek 1.3809 seviyesinde kaldı.

(12:55'te güncellendi)