Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, ABD'de açıklanacak olan sanayi üretimi verisi öncesinde, Çin'de kredilerin daraldığı endişeleri ile geriledi. Kurşun ve çinko son üç günde ilk defa düşüş kaydetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 kadar düşüşle ton başına 7,155 dolara kadar gerilerken, Tokyo saati ile 16:12'de 7,180 dolardan işlem gördü. Kontratlar geçtiğimiz hafta yüzde 0.8 düşüş kaydederken bu ay içerisinde toplam yüzde 1.7 kayıp yaşadı. Kurşun yüzde 0.4 gerileyerek ton başına 2,196 dolara inerken, Çinkonun ton fiyatı da yüzde 0.3 değer kaybederek 1,949.75 dolar oldu.

ABD'de bugün açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin, fabrika siparişlerinde Eylül ayında görülen düşüş ve hanehalkı harcamalarının Ekim ayında üst üste üçüncü ayda gerilemesi nedeniyle, önceki aya göre değişiklik göstermeyebileceği düşünülüyor. Çin'in bir aylık Şanghay Bankalararası Faiz Oranı 6 baz puan yükselerek 1 Temmuz'dan bu yana en yükseğe ulaşırken, merkez bankası 17 Ekim'den bu yana bankaları ekstra fonlamayı reddediyor.

Korea Exchange Bank Futures Co. değerli metal traderı Chae Un Soo, "ABD ekonomisine yönelik endişeler ve Çin'in kredisinin daralması, değerli metallerde aşağı yönlü baskı yapıyor. LME bakır stoklarının daralması fiyatlarda ilerleyen dönemlerdeki düşüşü kısıtlayacaktır" yorumunu yaptı.

Ocak vadeli bakır kontratları, Şanghat Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.7 yükselerek ton başına 51,510 yuan (8,464 dolar) oldu. Aralık vadeli bakır kontratları ise New York Comex'te yüzde 0.1 geriledi ve pound başına 3,265 dolar oldu.

25 Ekim verilerine göre, LME bakır stokları üst üste 37. seansta da düşüş yaşayarak 480,875 tona geriledi.

Aluminyum vadelileri ve kalay yükselirken, nikel büyük bir değişiklik yaşamadı.