Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından bağlayacak olan Marmaray yarın açılıyor. Marmaray ile birlikte Gebze ve Halkalı arası 105 dakika; Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika; Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika; Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakikaya iniyor.

Tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedeflenen Marmaray'da bilet fiyatları ise şehir içi ulaşımda olduğu gibi 1,95 lira olarak belirlendi. Yurttaşlar, İstanbulkart'ı, Marmaray'da kullanabilecek. Açılışın ardından Marmaray'ın işletmesi TCDD genel müdürlüğüne devredilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Uluaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla düzenlenecek törende Japonya Başbakanı Shinzo Abe de yer alacak.

-Marmaray'ın tarihçesi

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında sultan Abdülmecid tarafından dile getirilmişti.

Proje 1987 yılında ana hatlarıyla belirlendi. Etüt çalışmaları ise 1998 yılında tamamlandı.

1999 yılında Türkiye ve Japon uluslararası işbirliği bankası arasında bir finansman anlaşması imzalandı.

Söz konusu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve mart 2002'de proje için ihale dokümanları hazırlandı.

Aynı yıl Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme demiryolu boğaz tüp geçişi inşaatı, tüneller ve istasyonlar işi ihale edildi. İhaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004'te sözleşme imzalanadı, Ağustos 2004'te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.

Tarihi yarımadada kapsamlı bir kurtarma kazısı yapılmadan inşaatına başlanan projenin 2009 yılında bitmesi planlanıyordu. Arkeolojik kazılar proje devam ederken yapıldı. Kazılar İstanbul'un tarihiışık tutulmasını sağlarken Marmaray'ın açılması ise 5 yıl gecikmiş oldu.

Marmaray Projesi, 3'ü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray’ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattı ile entegre olacak.