Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de askıda konut satışları Eylül ayında üst üste 4. ay düşerek yükselen mortgage oranlarının konut piyasasındaki ivmeyi yavaşlattığı sinyalini verdi.

Askıda konut satış endeksi yüzde 5.6 gerileyerek Bloomberg anketine katılan bütün tahminleri geçti ve 3 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Ağustos ayı rakamı ise yüzde 1.6'ya revize edildi. Endeks böylece bu yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Mortgage oranları geçtiğimiz ay 2 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, konut sahipleri varlıklarını satışa çıkarmakta tereddütlü davrandı ve stokların daralmasına yol açtı. Bu faktörler piyasadaki potansiyel alıcıların beklemeye geçmesine neden olurken, Fed'in varlık alımlarını sabit tutması için bir sebep daha sunmuş oldu.

New York'ta bulunan BNP Paribas ABD ekonomisti Yelena Shulyateva, "Dördüncü çeyreğe giderken bile bu zayıflığı biraz hissedeceğiz. Bu Fed'e kırılgan konut sektörüyle ilgili bazı mesajlar göndermiştir. Toplantı tutanakları yetkililerin bu konuda endişeli olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı.