Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar otomobil dışında Eylül ayında gerilerken, hükümetin kapanmasından önce hanehalkının harcamalara devam ederek ekonomik genişlemeye katkıda bulunduğu sinyalini verdi.

Araçların dışındaki satın alımlarda yaşanan yüzde 0.4'lük artış Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleriyle örtüştü. Toplam satışlar yüzde 0.1 düşerken, otomobil satışları Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

ABD'liler yükselen konut değerleri ve artan stok fiyatlarıyla beraber en yeni mobil telefonlar ve bilgisayar oyunlarına yoğun rağbet göstererek talebin yerel ekonomide devam etmesini sağladılar. Fakat buna rağmen Ekim'in başında hükümetin kapanması sonrası tüketicilerin güveninin sarsıldığı düşünülüyor.

UBS Securities LLC ekonomisti Sam Coffin, "Talepteki artış iç rahatlatıcı. Tüketiciler sert bir şekilde geri çekilmiyor" yorumunu yaptı.

Bugün açıklanan bir başka veri ABD'de üretici fiyatlarının Eylül ayında beklenmedik bir düşüş gerçekleştiğini gösterdi. Üretici fiyat endeksi yüzde 0.1 geriledi.