Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük 3. ekonomisi İtalya'da ekonomi Eylül'de sonlanan çeyrekte daralarak, rekor düzeydeki resesyonun devam ettiğine ve Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın, ülkeye uğramadığına işaret etti.

İtalyan istatistik kurumu Istat'ın başkanı Antoni Golini aynı zamanda Roma'daki Parlamento'ya yaptığı sunumda bu yıl GSYH'de yüzde 1.8 düşeceğini söyledi. Istat Mayıs'ta bu yıl yüzde 1.4 daralma beklediğini söylemişti.

Tahminler, ekonominin yılın son 3 ayında artı büyümeye dönmeden 3. çeyrekte daralmayı sonlandıracağını söyleyen Başbakan Enrico Letta hükümetinin beklentileriyle çelişiyor. Euro Bölgesi 2. çeyrekte resesyondan çıkarken, İtalyan ekonomisi, ihracat büyümesinin, artan işsizliğin, yerel talep üzerindeki etkisini dengeleyememesinden ötürü yüzde 0.3 daraldı.

Istat aksini söylese de ekonominin 3. çeyrekte istikrar sağlamasının beklendiğini söyleyen Maliye Bakanı Fabrizio Saccomanni, ekonomik aktivitede kademeli bir toparlanma beklendiğini aktardı.

Saccomanni ayrıca GSYG'nin 2013'te yüzde 1.8 daralacağını tahmin etti. Bu rakam, Hazine'nin 20 Eylül'deki yüzde 0.20 küçülme öngörüsünün de altına işaret ediyor.

İtalya'nın 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 6 baz puan düşerek yüzde 4.13'e gerileyerek, Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri ile İtalya'nınkiler arasındaki faiz farkını 238 baz puanda bıraktı.