Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yapımı konusunda, "Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" dedi.

Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Nükleer santrale ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Japonya ile böyle bir anlaşmayı imzalarken, özellikle Japonya'nın bu konuda ileri teknolojideki geldiği noktayı bildiklerini ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bakan ve yetkili kişilerle gerekli araştırmaları incelemeleri yerinde de yaptığını anlattı.

Erdoğan, Fukuşima'daki nükleer santralde kazalar yaşandığını hatırlatarak, "Şunu da biliyoruz ki 'Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" diye konuştu.

"Türkiye ne gibi önlemler alıyor nükleer santralde yaşanabilecek kaza ihtimaline karşı?" sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Milyonda 1, zaten sizin tasarrufunuzda değil. Tasarrufunuzda olsa, milyonda 1'i de siler atarsınız. Bu tür yatırımların, hangi alanda olursa olsun, kazası olmayan bir yatırım yoktur. Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir. Ama burada adeta yüzde 100 güvenlik tedbirini, her marka, firma yatırımını yaparken almaktadır. Buna rağmen uçaklar da düşüyor; düşmez diye bir şey yok. Araçlara biniyoruz. Araçlar kaza yapıyor. Kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz, uçaklara binmeyecek miyiz? Bunların hepsi olağan şeylerdir. Buradaki hata payını minimize etmek, şüphesiz ki ideal olanıdır. Kaldı ki en ileri teknolojiyi, Japonya şu anda bizim Sinop Nükleer Enerji Santralimizde müşterek, birlikte yapacağımız çalışmalarla, inanıyorum ki bu yatırımda ortaya koyacaklardır. Bu, hem Japonya için hem Türkiye için gereklidir. Biz birbirimize inanarak, böyle bir ortaklığı da tesis etmek suretiyle bu adımı atmış bulunuyoruz. Hayırlı olsun diyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ziyaret sırasında kabul edilen ortak bildiriyle Türkiye-Japonya ilişkileri 'Stratejik Ortaklık' seviyesine yükseltildi. Ayrıca imzalanan nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanımına ilişkin işbirliği anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin nükleer güç santrallerinin ve nükleer güç sanayisinin geliştirilmesine ilişkin hükümetler arası anlaşma ile Sinop Nükleer Enerji Santrali'nin inşası bağlamında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verildi" dedi.

Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet'in 90. yıl dönümünün Türkiye'ye, demokrasiye, millete hayırlar getirmesini diledi.

"Bu vesileyle Japonya Başbakanı Shinzo Beyi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yıl dönümünde gerçekleştirdiğimiz Marmaray'ın açılış töreninde, mayıs ayından sonra kısa sürede ikinci kez Türkiye'ye gelmek suretiyle verdikleri sözü de tuttuklarından dolayı şahsım ve milletim adına kendilerine şükranlarımı ifade etmek istiyorum" diyen Erdoğan, özellikle böylesi anlamlı bir günde bir arada, Taisei firmasının diğer firmalarla birlikte bu muhteşem eseri (Marmaray) inşa etmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Biz Yenikapı'dan ayrıldıktan sonra (Marmaray) tıklım tıklım dolu olmak suretiyle Ayrılıkçeşme'den ta Kazlıçeşme'ye kadar 10 dakika arayla gidiyor, geliyor. Böylece bu anı, bu heyecanı milletçe yaşıyoruz" diyerek, bu fırsatı verdikleri için de gerek Japon hükümetine, gerekse de projede yer alan firmalara teşekkür ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ziyaret sırasında kabul edilen ortak bildiriyle Türkiye-Japonya ilişkileri 'Stratejik Ortaklık' seviyesine yükseltildi. Ayrıca imzalanan nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanımına ilişkin işbirliği anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin nükleer güç santrallerinin ve nükleer güç sanayisinin geliştirilmesine ilişkin hükümetler arası anlaşma ile Sinop Nükleer Enerji Santrali'nin inşası bağlamında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verildi."

- "Ocak ayında Tokyo'ya yapacağımız ziyaretin bir nevi ilk adımlarını attık"-

Erdoğan, nükleer enerji santrali konusunda Evsahibi Hükümet Anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan ile bugün yaptığımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimizde son 6 ayda yaşanan gelişmeleri ele aldık. İkili ilişkilerimizi stratejik ortaklığımıza yaraşır, yakışır bir şekilde geliştirmenin iradesini ortaya koyduk. Bu arada tabii bölgesel ve ulusalararası sorunları ele alma imkanımız oldu. Biz de 2015-2016 hedeflerine yönelik kendilerinin desteğini istediğimiz gibi, 2020 EXPO İzmir fuarıyla alakalı yine kendi desteklerini özellikle kendilerinden rica ettim. Bu arada Japonya'nın saygın 10 iş adamıyla, 10 firmasıyla Türkiye'nin yine saygın 10 firması, 10 iş adamı, iş kadınıyla birlikte toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantıyla birlikte de geçmişe yönelik bazı attıkları adımlar olmasına rağmen bundan sonra ne gibi adımlar atabiliriz, nasıl bir heyecanı sürece katabiliriz ve ocak ayında da şahsımın heyetimizle birlikte Tokyo'ya yapacağımız ziyaretin bir nevi ilk adımlarını attık diyebilirim. Ocak ziyaretini de bundan dolayı gerçekten çok çok önemsiyorum. Bu arada Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine de en kısa sürede başlanmasını arzu ediyoruz. İkili ticaret hacimimiz şu anda 4 milyar dolar. Çok daha fevkine, bundan önce belirlediğimiz rakamlara en kısa sürede çıkaralım istiyoruz. İnanıyorum ki bu buluşma, bu bir araya geliş, bu sinerji meydana getirilecektir."

- "Türk-Japon dostluğu temalı bir sinema filmi projesi üzerinde de çalışılıyor"-

Japonya Başbakanı Abe'nin geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye'yi ziyareti sırasında kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya arasında "Stratejik Ortaklık" kurulmasına ilişkin ortak bildiride yer alan önemli konulardan birinin de Türkiye ve Japonya'nın Türkiye'de ortak bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurmaları olduğunu aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

''Bununla ilgili mütevelli heyet listeleri belirlenmiş vaziyette. Bu yönde çalışmalar şu anda devam ediyor. Kısa bir sürede ciddi mesafeler alınmış vaziyette. Önümüzdeki yıl Türkiye ve Japonya arasında diplomatik ilişkilerin 90. yıl dönümünü aynı zamanda kutlayacağız. 2015'te ise Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125. yıl dönümünü anacağız. İnanıyorum ki, bu alanda gerçekleştirilecek olan 90 ve 125. yıl etkinlikleri, Türk Japon dostluk bağlarına ve ilişkilerimizin düzeyine yaraşır şekilde olacaktır. Bildiğiniz gibi Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde iade-i ziyaret için Japonya'ya giden Ertuğrul Gazi Fırkateyni 1890 yılında dönüş yolunda Japonya açıklarında batmış ve mürettebatının büyük kısmı şehit olmuştur. Hiç kuşkusuz bu kaza son derece trajik bir olay. Ancak bu trajedi, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk, ortak değerler ve karşılıklı saygıya dayanan güçü ilişkilerin temelini oluşturması bakımından ayrıca önem arz ediyor. Türkiye ve Japonya, Ertuğrul Fırkateyni faciasında ortaya çıkan Türk-Japon dostluğu temalı bir sinema filmi projesi üzerinde de çalışıyorlar. Bu projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi ortak temennimizdir. Sayın Abe'nin ziyareti, Japonya ile somut projeler temelinde her alanda hızlı gelen ilişkilerimiz için bir temel oluşturmuştur."

AA