Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası, yendeki zayıflamanın ihracatçıları desteklemesi ve kurumsal kazançların yatırımcıları sevindirmesiyle yükseldi. Topix Endeksi bu ayki kayıplarını geri aldı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.8 primlendi. Cep telefonu operatörü SoftBank Corp., rekor düzeyde operasyonel kâr açıklayabileceği haberinin ardından yüzde 1.8 yükseldi. Japan Tobacco Inc., Japonya'nın devlete ait yayıncısı NHK'nın, Asya'nın en büyük sigara üreticisi şirketin istihdam kesintisi yapabileceği ve fabrikaları kapatabileceğini söylemesinin ardından yüzde 3.5 değerlendi. Advantest Corp., beklentinin üzerinde zarar açıklamasıyla Nikkei 225 Endeksi'nde en sert düşüşü kaydetti.

Topix Endeksi yüzde 0.9 kazançla 1,204.13 puana geriledi. Endeksteki 33 sektörün 2'si hariç tamamı değer kazandı. Endeks bu ayı yüzde 0.8 yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1 artışla 14,465.28 puana çıktı. Fed bugün politika toplantısını sonlandıracak. Yen, dolar karşısında dün yüzde 0.5 zayıfladı ve bugün de 98.16'dan işlem görüyor.

Bu zamana kadar Japon şirketlerinin çoğunun kazançlarının iyi olduğunu ve güven teşkil etmeye başladıklarını söyleyen SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, "Dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankaları, ekonominin düşmemesi için güçlü duruşlarını korudukları sürece piyasada kırılma olmayacak, bu da yatırımcılara güven veriyor" dedi.

Topix Endeksi'nin bu ayki performansı bu ay 23 gelişmiş ülke piyasasının biri hariç hepsinin gerisinde seyretti.