Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın toplantısını sonlandırmasının öncesinde Asya Borsaları yükselerek bu ayı artıda kapamaya hazırlanırken, tahvil riski düştü, gelişen piyasa paraları zayıfladı ve petrol düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:15'te yüzde 0.5 yükseldi. Japon Topix Endeksi, yenin 3 gündür devam eden kayıplarına tutunmasıyla yüzde 0.7 tırmandı. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri büyük değişiklik kaydetmedi. Japonya dışında Asya'nın yatırım notuna sahip 40 ülkesini izleyen Markit iTraxx Asya Endeksi bu ay Haziran 2012'den bu yanaki en sert düşüşüne işaret etti. Endonezya rupisi 2 ayın en büyük değer kaybını yaşadı, ham petrol Nymex borsasında yüzde 0.5 düştü; bakır ise değerlendi.

Ekonomistler Fed'in bugün sonlanacak olan toplantıda aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını devam ettirme kararı almasını bekliyor. Japonya Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar yarın toplanıyor. Japonya'da sanayi üretimi Eylül'de büyüme kaydederken, Güney Kore'nin sanayi üretimi daraldı. Toshiba Corp., Agricultural Bank of China Ltd., Aluminum Corp. of China Ltd. ve Honda Motor Co. bugün bilanço açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

Tahvil alımlarının azaltımının erteleneceği konusunda görüş birliği olduğunu ve bu toplantıdan sürpriz bir karar beklemediğini belirten Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın kıdemli analistlerinden Kikuko Takeda, "Dolar konsolide oluyor" dedi.

Bu ayı yüzde 3 yukarıda tamamlamaya hazırlanan MSCI Asya Endeksi'nde değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değer kazandı. İletişim ve tüketim şirketleri bugünkü kazançlara öncülük etti. Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 primlenirken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 artış kaydetti. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.1 kazanç sağladı.