Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tüketici Güven Endeksi, Ekim ayında geçen aya göre yüzde 4,8 arttı. Eylül'de 72,1 olan endeks, ekim ayında 75,5 değerine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Eylül ayında 72,1 değerinde iken, Ekim ayında yüzde 4,8 artarak 75,5 değerine yükseldi.

- Tasarruf etme ihtimali arttı-

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi geçen aya göre yüzde 20,9 arttı. Eylül'de 20,1 olan endeks, Ekim ayında 24,3 değerine yükseldi. Bu yükseliş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

- Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 6 arttı-

Eylül ayında 95,8 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6 oranında artarak Ekim'de 101,6 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

- Hanenin maddi durum beklentisinde yüzde 2,1'lik artış-

Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi de geçen aya göre yüzde 2,1 oranında arttı. Eylül ayında 90,3 olan endeks değeri Ekim'de 92,2 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

- İşsiz sayısı beklentisi yüzde 2,2 arttı-

Eylül ayında 82,2 olan gelecek 12 aya ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak, Ekim ayında 84 değerine yükseldi. Bunda, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki düşüş etkili oldu.

- Tüketici güven endeksi nasıl hesaplanıyor?-

Tüketici güven endeksi hesaplanırken, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilirken, endeksin 100'den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.