Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Volskwagen AG'nin 3. çeyrek kârı, Avrupa'daki otomobil üreticilerine fiyatlarını düşürme baskısı yapan piyasa şartlarını dengelemek için maliyet kesintisine gitmesiyle beklentinin üzerinde geldi.

Almanya'daki Volkswagen'in faiz ve vergilerden önceki kazançları yüzde 20 artarak 2.78 milyar euroya çıktı. Kazançlar, analistlerin 2.72 milyar euro beklentisinin üzerine çıktı. Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisinin cirosu yüzde 3.8 düşerek 47 milyar euroya gerilerken, şirketin hisseleri 13 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

Süreçlerinin gelişimiyle birlikte maliyet disiplini ve yatırım yönetimine odaklandıklarını dile getiren VW'nin finansal genel müdürü Hans Dieter Peotsch, "Ekonomik şartların kısa vadede ilerleme kaydetmesinin beklenmediği göz önünde bulunduruldığında, bu, özellikle önemli" dedi.

Küresel otomobil satışlarında liderliği Toyota Motor Corp. ve General Motors Co.'dan almayı hedefleyen VolksWagen, maliyetlerini, 8 otomobil markası, 3 ticari araç ve Ducati motorsiklet biriminin teknolojilerini d aha fazla paylaştırarak düzenlemeye çalışıyor. Çin'deki büyüme ve lüks araba markaları Audi ve Porcsche'ye dünya genelindeki talepler, 20 yılın en düşüğüne gerileyen taleplerin Fransız PSA Peugeot Citroen ve İtalyan Fiat SpA'nın kârlarını azalttığı Avrupa'daki zayıf satışların dengelenmesine yardımcı oluyor.

LBBW'nin Almanya'daki analistlerinden Frank Biller, Avrupa'daki otomobil piyasasının zor olmayı sürdürdüğünü, ancak VW'nin rakiplerinin, fabrikalardaki kapasite kullanımı  konusunda çok daha fazla sorununun olduğunu söyledi.