Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya önceki tahminlerden daha önce başlayabileceği sprkülasyonu ile son altı günde ilk kez düştü ve aluminyum ve diğer sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.9 düşerek ton başına 7,222.75 dolara kadar indikten sonra, Tokyo saati ile 16:03'te ton başına 7,240 dolara geldi. Metal bu ay yüzde 0.9 düştü ve son dört ayda ilk kez aylık kayba yönlendi.

Citigroup Inc., Fed'in varlık alımlarını azaltmaya Ocak ayında başlama ihtimalinin, dünkü açıklama öncesi seviyesi olan yüzde 25'ten yüzde 45'e çıktığını kaydetti. Fed dünkü toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarına devam etme kararı aldı ve ekonominin iyileşmeye devam edeceğine ilişkin daha fazla işaret görmesi gerektiğini kaydetti. Bloomberg'in 17-18 Ekim'de gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, merkez bankasının varlık alımlarını azaltmaya Mart ayında başlayacağı tahmininde bulunmuştu.

Tokyo'da emtia brokerı Fujitomi Co.'nun analisti Kazuhiko Saito, "Fed'in varlık alımlarına şimdilik devam etmesine karşın, azaltımın önümüzdeki ay yapıldığını görebiliriz," dedi.

Bugün ABD'de açıklanacak olan işsizlik başvuruları vrisinin, geçen hafta daha az Amerikalının işsizlik maaşından yararlanmak için başvurduğunu göstermesi bekleniyor. Avrupa'da işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 12'de kaldı.

Saito, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisinin, LME stoklarındaki azalmaya ve dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'deki artmakta olan talebe ilişkin işaretlere ağır bastığını sözlerine ekledi. LME tarafından izlenen stoklar düşüşünü 40'ncı güne taşıdı ve 476,025 tona inerek Mart ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Dünyanın en büyük bakır üreticisi Codelco, bir ankete göre, talepteki artışla birlikte, Çinli alıcılara uyguladığı ücreti gelecek yıl, 2005'ten bu yana en yüksek seviye olan ton başına 135 dolara çıkarabilir.

Ocak vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.5 düşerek ton başına 51,810 yuana (8,501 dolar) geriledi. Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 gerileyerek pound başına 3.298 dolara geldi.