Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:41'de güncellendi)

ABD Merkez Bankası'nın gelişen piyasalara sermaye akışını destekleyen aylık tahvil alımlarını yakında azaltacağı spekülasyonunun artması ve beklentileri aşan şirket bilançoları ile; MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bir haftanın en sert düşüşünü yaşayarak bu ayki kazançlarını azalttı.

OAO GMK Norilsk Nickel son iki ayın en dik düşüşünü kaydederek Rusya Micex Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük eti. China Minsheng Bank Corp., net gelirin beklentinin altında kalması sonrasında dört gündür ilk kez değer kaybetti. PT Unilever Indonesia, kârının azalamsı ile 12 Eylül'den bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın repo fonlamasında kesintiye gideceğini açıklaması ile son yedi günde ilk defa yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kayıpla Londra saati ile 12:49'da 1,035.88 puana gerileyerek bu ayki kazancını yüzde 4.9'a kıstı. Citigroup Inc. ve Barclays Plc ekonomistleri dünkü Fed açıklamasının ardından merkez bankasının Aralık ayında tahvil alımlarını azaltma seçeneğini açık bıraktığı görüşünde. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde çeyrek dönem bilançosunu açıklayan şirketlerin yüzde 58 kadarı beklentileri aştı.

Fed şu an için tahvil alımlarına devam etse de, yatırımcıların QE'nin azaltılmasına hazırlanıldığını düşündüğünü söyleyen ACB Securities Co.'nun analistlerinden Attila Vajda, "Zamanlama tahminleri, piyasalarda volatiliteyi artıracak ve bazı düzeltmeleri tetikleyecek" dedi.

(15:41'de güncellendi)