Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'de güncellendi)

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri, Chicago PMI verisinin iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine tırmanması ile Fed'in teşviklerinin işe yaradığı söylentilerinin güçlenmesi sonrasında yükselerek bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Gösterge tahviller Nisan ayından bu yana ilk üst üste iki aylık kazancı azalttı. Tahvil afizleri dün, Fed'in gerçekleştirdiği toplantısında parasal genişleme olarak bilinen aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programını değiştirmeyerek bu azaltımın gerçekleşmesi için ekonominin gelişme gösterdiğine dair daha fazla kanıt gerektiğini dile getirmesi sonrasında yükselmişti. Institute for Supply Management (ISM) yarın, geçtiğimiz ay iki yılın en yükseğine tırmanan fabrika verilerini açıklayacak.

CRT Capital Group LLC hükümet tahvili stratejisti Ian Lyngen, insanların yarın açıklanacak olan ISM verisi için Chicago PMI verisinini öncü gösterge olarak gördüğünü ifade ederken, "10 yıl vadeli tahvil faizleri önümüzdeki 12 ayda daha yüksek olacaktır, yakın dönemde ise yıl sonuna yaklaşmamızla birlikte sınırlı bir oranda hareket olmasını bekliyoruz" dedi.

10 yıllık gösterge ABD tahvil faizi 2 baz puan yükselerek New York saati ile 13:27'de yüzde 2.56 olurken, gün içerisinde yüzde 2.57'ye dokunarak 22 Ekim'den bu yana en yükseği gördü. Faiz erken saatlerde yüzde 2.50'ye kadar gerilemişti. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı ise 1/8, yani 1,000 dolar nominal değerde 1.25 dolar gerileyerek 99 1/2 oldu.

10 yıl vadeli tahvil faizleri bu ay içerisinde toplam 6 baz puan gerilerken, Ekim ayı genelinde ise 17 baz puan düştü.

(20:30'de güncellendi)