Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Futbol Çalışanları Sendikası (Futbol-Sen) Başkan Vekili Hakan Erhalaç, Askerlik Kanunu'nda yapılan değişikliğin Spor Toto 3. Lig'de forma giyen futbolculara darbe vurduğunu savundu.

Erhalaç, Askerlik Kanunu'nda "Türkiye profesyonel 1. veya 2. futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcuların, 3 ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında en üst iki ligde yer alan takımlarla en az 2 ligi bulunan spor dallarında, en üst ligde yer alan takımların uluslararası kuralların öngördüğü sayıdaki sporcuların, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün veya ilgili özerk federasyon başkanlıklarının teklifi üzerine, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar, askere celp ve sevkleri tehir edilebilir" denildiğini kaydetti.

Bu şekliyle, 3. Lig'de oynayan futbolcuların, 3. Lig profesyonel olmasına karşın nedensiz şekilde kapsam dışı bırakıldığını belirten Hakan Erhalaç, "Yaş ayrımcılığı nedeniyle zaten mağdur olan 3. Lig futbolcularına bir darbe de erteleme hakkı yer almayan Askerlik Kanunu vurmuştur" diye konuştu.

Futbolcunun oynama ve para kazanma yaşının 18-20'li yaşlarında başladığını, 30-35'de de bittiğini dile getiren Erhalaç, şunları söyledi:

"Fakat 3. Lig'e uygulanan 24 yaş üzeri yaş ayrımcılığı kuralıyla 24 yaşın üzerindeki futbolcular yaşlı kabul ediliyor. Askerlik ertelemesinde 2. Lig dahil olduğu halde 3. Lig'de olmaması da eklenince en verimli çağındaki futbolcu, hem askerlik sorunu hem de yaş ayrımcılığıyla karşılaşıyor ve ikili kıskaç altında kalarak futbolu erken yaşta bırakıyor."



- "Ayrımcılık olarak değerlendiriyoruz"

Askere giden futbolcunun en az 1,5 yıl sahalardan uzak kaldığını ve bu sürede oynamadığı için de yeniden futbola dönmekte zorlandığını kaydeden Erhalaç, şöyle devam etti:

"Futbolculuk özel yetenek gerektiren bir meslek. 1,5 yıl mesleğinden uzak kalan futbolcu bu sürede oynayamadığından dönüş yapması neredeyse imkansız oluyor. İşsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde 23-24 yaşında futbolu bırakmak zorunda kalan bir gencin yeni meslek edinmesi de mümkün değil. Futboldan başka mesleği olmayan çok sayıda genç, vasıfsız insan olarak hayatına devam etmek zorunda bırakılıyor. 2008 yılında uygulanmaya başlanılan 3. Lig'de askerlik ertelemesinin yapılan değişiklikle kaldırılmasını ayrımcılık olarak değerlendiriyoruz. Eski uygulamaya devam edilmeli ve zaten yaş sınırı nedeniyle mağdur edilen 3. Lig oyuncularına bir darbe de askerlik ertelemesine ilişkin kanunla vurulmamalı."

Erhalaç, Futbol-Sen olarak Milli Savunma Bakanlığı ile konuya ilişkin görüşmeler yaptıklarını, ancak bakanlığın "diğer branşlara örnek olur" gerekçesiyle kendilerine ret cevabı verdiğini sözlerine ekledi.

AA