Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BNP Paribas SA'nın 3. çeyrek kârı, kötü krediler için daha az provizon ayırması ve maliyetlerini azaltmasıyla beklenmedik bir şekilde artış kaydetti. Bankanın hisseleri, bilanço rakamlarının ardından yükseldi.

Paris'teki bankanın net geliri bir önceki yılın aynı dönemindeki 1.33 milyar eurodan yüzde 2.3 artarak 1.36 milyar euroya çıktı ve Bloomberg anketine katılan 6 analistin 1.19 milyar euro beklentisini aştı.

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, Euro Bölgesi ekonomisinin rekor süreli resesyondan çıkmaya başlamasıyla işlem görmeyen krediler için kenara daha az provizyon ayırdı. Bu durum, müşterilerin, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuyla çıkış yapmasının etkisiyle bireysel bankacılık ve sabit getirili varlık işlemleri gelirlerindeki düşüşü dengeledi.

Mevcut ortamda, sağlam kazançlar elde edildiğini söyleyen Natixis SA'nın Paris'taki analistlerinden Alex Koagne, "Provizyonlardaki düşüş kazançları korudu ve bankalar, maliyet kesintisi planlarının ilerisinde gidiyor" dedi.

BNP yüzde 2.8 değerlenerek, 3 haftanın en büyük artışını kaydetti. Hisseler Paris saati ile 9:24'te yüzde 2.3 kazançla 53.96'ya yükseldi ve şirketin değeri 67.2 milyar euroya çıktı. Bankanın bu yılki kazançları yüzde 27 ile, Bloomberg Avrupa Bankaları&Finansal Hizmetler Endeksi'ndeki yüzde 18'lik artışı solladı.

Banka 3. çeyrekte 892 milyon euro ile 1 yıl öncesinin aynı döneminin yüzde 5.5, önceki çeyreğin ise yüzde 20 altında provizyon ayırdı.