Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) Başkanı Bill Gross, Fed'in aşırı büyük parasal genişleme programına devam etmesiyle, finansal piyasalarda balonlaşmaların olduğunu söyledi.

Amerikan CNBC kanalına konuşan Gross, "Tüm varlık fiyatlarında baloncuklar var" diyerek, bunun sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının büyük sınavı olacağını savundu.

Ancak oluşan balonların yalnızca Fed'in parasal genişleme programı ve sıfıra yakın kısa vadeli faizlerden kaynaklanmadığını belirten Gross, "Fed düzenleme politikalarını da idare ediyor" diyerek, marj zorunluluklarına dikkat çekti. Gross, yılda 1 trilyon dolarlık tahvil alımlarının, hisse senetlerini şişirmede kör bir araç olduğunu savunarak, borç marjının rekor yükseklerde seyrettiğinin altını çizdi.

Fed'in hisse senedi fiyatlarını aşağı çekmek için yalnızca tahvil alımları azaltımına yönelmek zorunda olmadığını söyleyen Gross, "Marj zorunluluklarını da artırabilirler" dedi.

Gross, tahvil piyasasındaki balonların ise politika faizinin suni olarak 25 baz puan baskılandığını söyleyerek, federal fon oranı hedefinin yüzde 2-2.5 aralığında olması gerektiğini belirterek, bunun diğer tahvil fiyatlarında balona neden olduğunu anlattı.

Ancak Gross, bu balonun patlamayacağını düşündüğünü söyleyerek, "Federal fon faizleri hedefi rekor düşük seviyede kaldığı sürece, 4-, 5-, 10- ve 30- yıllık tahvillerdeki düşük faizler sürdürülebilir" açıklamasında bulundu.