Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 8. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'na Türkiye'ye 4 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Amerikalı enerji şirketi Allied'ın da katıldığını belirterek, "Çok önemli bir yatırım yapacak. Kömürden kimyasallar elde edecekler ve Türkiye'nin bilhassa ithal etmek zorunda kaldığı, stratejik yatırımlar olarak değerlendirdiğimiz alanlarda üretim yapacaklar, üre ve amonyak başta olmak üzere" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ekonomi Bakanlığı'nca Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilen 8. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı Birinci Oturumu'nun ardından gazetecilere açıklama yapan Çağlayan, toplantıda, katılımcı firmaların yatırım ortamı kalitesinin artırılması konusundaki beklentilerini paylaştığını söyledi.

Bu konularla ilgili kendilerinin de yeni bir çalışma sistemine girdiklerini aktaran Çağlayan, 2014 yılında planladıkları bir çok eylem planını 2013 yılında bitirme kararı aldıklarını kaydetti.

Çağlayan, bu konuda her 3 ayda bir Bakanlar Kurulu'na bilgi vereceklerini söyledi.

8. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'na davet edilen firmaların toplam cirolarının 562 milyar dolar olduğu bilgisini veren Çağlayan, söz konusu bu şirketlerin son derece yüksek düzeyli istihdam gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Çankırı'da Dunlop lastiklerinin üretimini yapacak olan yabancı ve yerli firmanın ortaklığının temelini atacaklarını kaydeden Çağlayan, "Yarın sabah Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan yabancı bir yatırımın açılışını yapacağız" dedi.

Toplantının ikinci oturumunda, birinci oturumdaki konuşmacıların dile getirdikleri hususları ve yatırım ortamı kalitesinin artırılması konusunda neler yapacaklarını değerlendireceklerini belirten Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:

"Sonrasında ortak bir deklarasyon hazırlayacağız. Bu deklarasyonun da toplantıdan sonra yabancı bir katılımcımız tarafından okunmasını sağlayacağız.

2023'e giden yolda Türkiye'nin gerek enerji, gerek ulaşım, gerekse bilgi teknolojileri altyapısı ile ilgili 250 milyar dolardan fazla yatırım yapacak olması, firmaları ilgilendiriyor. Bilhassa bugünkü toplantıya katılan öyle yatırımcılar var ki, 4 milyar dolarlık yatırım yapacak olan bir enerji şirketi, Amerikalı Allied firması var. Çok önemli bir yatırım yapacak. Kömürden kimyasallar elde edecekler ve Türkiye'nin bilhassa ithal etmek zorunda kaldığı, stratejik yatırımlar olarak değerlendirdiğimiz alanlarda üretim yapacaklar, üre ve amonyak başta olmak üzere. Bu firmaların kendileri ile ilgili konularını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dinledi. Arazi tahsisi konusunda Başbakan'ın ilgili arkadaşımıza talimatları oldu. Biz Maliye Bakanımız ile süratle çalışacağız ve önümüzdeki dönemde önemli yatırımları ülkemiz açısından değerlendirmiş olacağız."

AA