Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü, banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla dünkü kapanışa göre 1.299,04 puanlık düşüşle 77.620,37 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,65 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 2,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi, özellikle Vakıfbank hissesinde görülen yüzde 4,38'lik düşüşün etkisiyle yüzde 2,24 oranında değer kaybederken, holding endeksi ise yüzde 1,84 oranında geriledi.

TCMB, bugün yayımladığı Enflasyon Raporu'nda 2013 ve 2014 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 0,6 ve 0,3 oranında yukarı yönlü revize etti. Buna göre 2013 yılı için enflasyon tahmini yüzde 6,8'e, 2014 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 5,3'e yükselmiş oldu. Ayrıca TCMB Başkanı Erdem Başçı sunum sırasında yaptığı açıklamalarda, para politikası ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde öngörülebilirliğin kademeli olarak artırılacağını ve gerektiğinde parasal sıkılaştırmanın artırılabileceğini kaydetti.

Başçı'nın açıklamalarının ardından küresel piyasalardan ayrışan Dolar/TL düşüşe geçerek en düşük 1,9868 seviyesini görse de ABD'de açıklanan PMI verisinin beklentilerinden iyi gelmesiyle tekrar 1,99 seviyesinin üzerine yükseldi.

Analistler, Fed'in beklentiler dahilindeki kararına rağmen ekonomik görünüme ilişkin açıklamaların, parasal genişlemenin ocak ayında yavaşlatılabileceği beklentisini artırdığını ve bunun da özellikle hisse senedi piyasalarında kar satışlarını tetiklediğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 77.000 desteğine doğru geri çekildiğini ifade eden analistler, banka hisseleri öncülüğünde görülen düşüşün bu seviyelerden tepki bulabileceğini, gelmesi muhtemel tepki alışlarının gücünün ve yarın yurt dışında açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin kısa vadeli yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

AA