Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat satın alma yöneticileri endeksi, üretimdeki güçlenmenin etkisiyle beklentinin üzerinde artış kaydederek Ekim'de 18 ayın zirvesine tırmandı ve ekonomik toparlanmanın hız kazandığı sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Çin'in Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Alım Federasyonu'nun yayınladığı resmi imalat PMI verisi Ekim'de 51.4 puana çıkarak, Bloomberg analistlerinin beklentisi olan 51.2 puanın üzerine işaret etti. İmalat PMI'ı Eylül'de 51.1 puan olarak gelmişti. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in PMI göstergesi ise 50.9 puan oldu.

Çin'in toparlanmasının sürdürülebilmesi, Pekin hükümetine, Dünya Bankası'nın, ülkenin yüksek gelirli bir ekonomi olması için kritik olduğunu söylediği reformları uygulamasına imkan tanıyabilir. En üst düzey Komünist Parti yetkilileri önümüzdeki hafta bürokrasinin azaltılması, vergi ve finansal değişiklikler ve tüketim odaklı ekonomiye geçilmesi konularını görüşecek.

Royal Bank of Scotland Group Plc'in baş Çin ekonomisti Louis Kuijs, "Küresel talebin kademeli olarak artması ve yerel talep büyümesinin sağlam bir şekilde devam etmesiyle, GSYH'nin önümüzdeki çeyreklerde hükümetin taban seviyesini aşmasını bekliyoruz" dedi.

Kuijs, bu görünümün, önümüzdeki aylarda beklenen daha sıkı parasal duruşa izin verdiğini ifade etti.