Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi deflasyon tehditiyle karşı karşıya kalırken elinde çok fazla seçenek bulunmuyor.

Tüketici fiyatları Euro Bölgesi'nde son 4 yılın en yavaş ilerleyişini gerçekleştirirken, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin altında kaldı. JPMorgan Chase ve BNP Paribas SA'ya göre AMB Başkanı Draghi'nin elindeki seçenekler zaten sıfıra yakın olan faiz oranlarını daha da düşürmek, fiyatları artırmama ihtimali olan likidite enjeksiyonu veya AMB'nin kendi fiyat istikrarı tanımının dışına çıkması olarak değerlendiriliyor.

Fiyatlarda yaşanılacak bir düşüş Euro Bölgesi toparlanmasını negatif bir döngüye çevirecek bir yavaşlamaya neden olabilir. 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisi 6 çeyreklik resesyonun sonuna gelirken, rekor seviyede işsizlik oranı ve kredi daralması yaşamaya devam ediyor.

JPMorgan Londra ekonomisti Greg Fuzesi, "AMB genel olarak düşük enflasyona kendi standartlarına göre bile tolere eder hale geldi. Yeniden finansman oranlarının kesilmesi yakın vadede en basit çözüm olarak görünüyor" yorumunu yaptı.

Euro Bölgesi enflasyon oranı Ekim ayında yüzde 0.7'ye gerileyerek Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Fiyat artışlarının yavaş olmasında toparlanmadaki kırılganlık ve güçlenen euronun ithalat fiyatlarına zarar vermesi de etki gösteriyor.