Advertisement
HABERLER ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Bakır New York'ta, Çin'de imalat sanayi verisinin beklenenden iyi çıkmasının en büyük küresel metal tüketicisi olan bu ülkede talep görünümünü iyileştirmesinin ardından değer kazandı ve son altı haftanın en büyük çaplı haftalık kazancına yönlendi.

Çin'de bugün açıklanan resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 51.4 ile son 18 ayın zirvesine çıktı ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı olan 51.2'yi aştı. Bu verinin 50 seviyesinin üzerine çıkması, sektörde genişleme olduğuna işaret ediyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı diğer bir Çin imalat sanayi PMI verisi de 50.9 işe beklenenin üzerinde çıkmıştı.

Londra'da Newedge Group SA Asya emtia işlemleri müdürü Richard Fu, "Beklenenden daha iyi çıkan Çin resmi PMI verisi metal piyasasına destek sağladı," dedi.

Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.6 yükselerek, yerel saat ile 08:25'te, pound başına 3.3205 dolara çıktı. Fiyatlar, Ekim ayında son dört ayda ilk kez düştükten sonra, bu hafta yüzde 1.6 tırmandı. Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 yükselerek ton başına 7,287.25 dolara çıktı.

LME tarafından izlenen bakır stokları dün itibariyle 40 gün üst üste düştükten sonra bugün 476,400 tona yükseldi. Stoklarda bu haftaki düşüş Temmuz ayından bu yana en düşük gerilemeyi işaret ediyor. Dünyanın en büyük bakır deposu New Orleans'tahi stoklar bugün 195,850 tona çıktı ve yaklaşık iki ayın en hızlı iki günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Depolardan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 1.3 düşüşle 287,825 tona geriledi. Ancak bu tutar halen bu hafta yüzde 8.3 ile Haziran'dan bu yana en hızlı artışını göstermiş durumda.

Üç ay vadeli kurşun kontratı, LME'de, yüzde 0.8 yükselerek ton başına 2,201 dolara çıktı ve borsadaki altı önemli metal arasında en fazla yükselen metal oldu. Dünyanın en büyüğü olan Çin kurşun piyasası, Beijing Antaike Information Development Co.'ya göre, kurşun-asit pillerinin üretiminin talebi artırması ile birlikte, 2014 yılında açık vermeye yöneldi. Böylelikle piyasa son beş yılda ilk kez açık vermiş olacak.

(14:55'te güncellendi)