Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan satış fiyatları, ucuzlayan enerji maliyetlerini yansıtarak Ekim ayında geriledi ve üst üste ikinci ayda düşüş kaydetti.

Üretici fiyatları endeksi Ekim ayında yüzde 0.2 gerilerken, bir önceki ayda da yüzde 0.1'lik düşüş yaşanmıştı. Bloomberg anketine katılan 75 ekonomistin tahmin medyanı da Ekim ayında fiyat endeksinde yüzde 0.2 düşüş olacağı yönündeydi. Enerji ve gıdanın dahil olmadığı çekirdek gösterge ise otomobil maliyetlerinde son dört yılın en büyük artışının görülmesi ile yüzde 0.2 yükseldi.

Avrupa gibi okyanus ötesi piyasaların daha zayıf olması petrol gibi emtialara olan talepleri kısıtlayarak üretim zincirinde fiyatların düşmesine neden oluyor. Enflasyon baskısının düşük olması da Fed politika yapıcılarına aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programını azaltmak için süre tanıyor.

New York'ta bulunan 4Cast Inc. kıdemli ekonomistlerinden David Sloan, "Petrol boru hatlarının yarattığı bir baskı yok. Akaryakıt maliyetlerinin azaldığını gördük. Enerji fiyatları önümüzdeki aylarda düşük kalmaya devam edecek" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.4 düşüş ile yüzde 0.3 artış arasında değişiklik gösterdi.