Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Vefat eden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur, Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törene, Uygur'un tiyatro sanatçısı oğulları Süheyl ve Behzat Uygur ile vatandaşlar katıldı. Uygur'u anlatan kısa filmin gösterilmesinin ardından Süheyl ve Behzat Uygur, babalarıyla olan bazı anılarını paylaştı.

Anı defterine yazı yazan Behzat Uygur, "Kaderde babamın anı defterine yazı yazmak da varmış. Bundan sonra Nejat Uygur'la ilgili daha çok gülümseyerek, hep onun kahkaha attırdığı gibi, gülümseten anılarıyla babamı anmak istiyoruz. O da böyle isterdi. 'Kahkahalar size kalacak' diyordu. Kahkahaları seyircisine bırakmak arzusundayız" dedi.

"Vefa güzel şey. Bundan sonra da Türkiye'nin her yerinde Nejat ustayı anmak için böyle törenler hep düzenlenecek. Çünkü Nejat Uygur herkesin sanatçısıydı. Yediden yetmişe herkesin kendinden bir parça bulduğu bir sanatçıydı" diyen Uygur, babasının, ülkesini ve bayrağını çok sevdiğini, bayrağı ile defnedildiği için de ayrıca çok mutlu olduklarını ifade etti.

Süheyl Uygur ise tören sonrası yaptığı açıklamada, "Üzüntümüz çok büyük. Tüm ülkenin üzüntüsü büyük. Ama dün Teşvikiye Camisi'ndeki cenazesinde o muhteşem kalabalığı görünce acımız bir nebze de olsa azaldı. Biz babamın tabii ki çok sevildiğini biliyorduk. Ama rahmetiyle beraber, bu kadar sevildiğini bilmiyorduk. Bundan sonra attığımız her adımda daha çok dikkat edeceğiz. Çünkü arkamızda büyük bir sorumluluk var. Bunun bilincindeyiz, farkındayız" diye konuştu.

- İsmi, sanat merkezine verilecek

Törende Nejat Uygur ile ilgili anılarını anlatan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise çocukken ilk izlediği tiyatro oyununun Nejat Uygur'un oynadığı meddah tiyatrosu olduğunu, tıpkı Kemal Sunal filmlerinde olduğu gibi Uygur'un her oyununu en az 3 kere izlediğini söyledi.

Akgün, Nejat Uygur'un yeri doldurulamayacak bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"O, giderken çok büyük biri olarak gitti. Bu sanatçılar, kendine münhasır insanlardır. Bir defa gelirler ve bir daha yerleri dolmaz. Toplumun içinde öyle bir yeri vardı ki, toplumun her ferdinin sanatçısıydı. Dün uğurlarken de bunu gördük. En sağından en soluna herkes oradaydı."

Akgün, belediye meclis üyelerine seslenerek, aralık ayının ilk haftasında yapılacak meclis toplantısında görüşülmek üzere, 2014'ün "Yılın Kadını" ve "Yılın Annesi" olarak, Nejat Uygur'un eşinin ismini verdi.

Necla Uygur'un son 7 yıldır sosyal hayattan kopmuş halde, 24 saatini Nejat Uygur'un her türlü bakımına adadığını ifade eden Akgün, "2014'ün yılın kadını, yılın annesi Necla abladır. Allah herkese böyle bir anne, böyle bir eş nasip etsin. Muhteşem bir kadın" diye konuştu.

Akgün ayrıca, "Tepecik'te bitmek üzere olan kültür merkezinin ismi, Büyükçekmece Tepecik Nejat Uygur Sanat Merkezi olacak" dedi.

Belediye tarafından geçen yıl heykeli yapılan 26 sanatçıdan biri olan Nejat Uygur'un heykeli ve bir taziye defteri, anma etkinliği nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nin girişine konuldu.

Büyükçekmece Belediyesi'nin 2009'da yaptırdığı ve belediye binası girişinde yer alan çeşitli sanatçıların el izlerinin bulunduğu eserde de Nejat Uygur'un el izi sergileniyor.