Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Uluslararası piyasalar, Fed'in Ekim ayı toplantı tutanaklarının açıklanması ve Fed yetkililerinden gelen açıklamaların ardından, varlık alım programına ilişkin beklentileri hazmetmeye çalışıyor.

Euro, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin bir buçuk yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından güç kazanırken, Avrupa hisse senetleri değer kazandı. Avustralya doları düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak, New York saati ile 08:24'te, 1.3514 seviyesine geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.3 yukarıda seyrediyor. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi. Almanya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.75'e çıktı. Bakır yüzde 0.7 değer kazanırken, nikel yüzde 0.5 prim yaptı. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.7 düşerek 91.66'a indi.

Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi Kasım ayında ekonomistlerin tahmininden daha fazla arttı ve Bloomberg'in anketine katılan 43 ekonomistin tümünün tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların stres testi parametrelerini Ocak ayının sonuna kadar açıklayacağını ve bugün bankalarla biraraya geleceğini söyledi. Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, dün yaptığı açıklamada, merkez bankasının para birimini zayıflatmaya yönelik müdahale konusunda açık fikirli olduğunu kaydetti.

Münih'te Aimed Capital GmbH portföy yöneticisi Daniel Weston, "Her gösterge, uzun zamandır, gelişmiş dünyada, düşük faiz oranlarını işaret ediyor" dedi ve "Yatırımcılar, hisse senetlerinin, bulunulacak yer olduğuna inanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa ortak para birimi euro, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazandı ve yen karşısında yüzde 0.4 yükselerek, 136.89 ile Ekim 2009'dan bu yana en güçlü seviyesine çıktı. Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 101.20 seviyesinde kaldı.

On yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi dün yüzde 1.78 ile 13 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Aynı vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi bir puan düşerek yüzde 2.77'ye indi.

(15:55'te güncellendi)